Супермаркет Земля спорожнів: День, коли людство починає жити на планеті в кредит

Для задоволення запитів людства сьогодні вже потрібно 1,7 планет Земля. До 2030 року знадобляться вже дві, а до 2050 - цілих три.

Як пише Deutsche Welle з посиланням на дослідження науковців, в поточному році люди використають всі поновлювані за рік ресурси Землі на 6 днів раніше, ніж 2016-го, передають Патріоти України.

Екологи розрахували щорічну межу допустимого використання ресурсів нашої планети. І цю межу люди постійно порушують. 2017-го року ця "точка неповернення" припаде на 2 серпня.

Ще більш чітко негативну тенденцію видно в порівнянні з 80-ми роками ХХ століття. Якщо в 1987 році "межа відновлення" припала на 19 грудня, то пізніше вона послідовно і страхітливо рухалася від кінця року до його середини. Так, у 2011 році людство поглинуло всі поновлювані ресурси до 27 вересня. Цього року все відбудеться 2 серпня.

Такі дані дослідникам вдалося отримати завдяки методиці, яку застосовують вчені з Global Footprint Network в американському місті Окленд. Вона вимірює поновлювані ресурси планети і дозволяє точно розрахувати день в році, з якого Земля вже не в змозі відновити спожиті людиною ресурси - день, коли людство починає жити на планеті в кредит.

"Планета - це не інтернет-магазин з нескінченними запасами товарів. Супермаркет під назвою Земля спорожнів", - говорить Крістоф Рьоттгерс (Christoph Röttgers) з молодіжного об'єднання екологів.

"Все, що ми споживемо в цьому році після 2 серпня, вкрадено у майбутніх поколінь. Завдання політиків - не допустити цього", - додав він.

Проблема пов'язана з тим, що людство споживає більше деревини, рослин, продуктів харчування, риби і всього іншого, ніж водойми, ліси і поля в змозі створити і відновити самостійно.

Як чисто математично підрахували вчені, для задоволення запитів сьогоднішнього людства потрібно 1,7 планет Земля. "Якщо ми не зупинимося, то до 2030 року знадобляться вже дві планети, до 2050 року - цілих три", - б'є на сполох Юрген Кірш (Jürgen Kirsch) з німецького відділення Greenpeace.

Згідно з підрахунками вчених, більше 80 відсотків населення планети проживає в країнах з неблагополучною екологічною ситуацією. Причому емісія парникових газів становить більшу частину - до 60% - від загального негативного впливу на навколишнє середовище.

"І якщо вдасться скоротити ці викиди хоча б наполовину, то ми зможемо посунути "межу відновлення" одразу на 3 місяці тому", - пояснює Матіс Вакернагель (Mathis Wackernagel) з Global Footprint Network.

Основними адресатами закликів екологів є уряди всіх країн. Але і кожна людина може зробити свій невеликий внесок в більш розумне використання ресурсів планети.

Як зазначив представник екологічної ініціативи католицької церкви Німеччини Андреас Шмідт (Andreas Schmidt), кожна людина може сприяти тому, щоб "межа відновлення" пролягала не влітку, а ближче до кінця року.

"Я розумію, що такі продукти дорожчі за звичайні. Але коли я бачу, що машинне масло коштує дорожче звичайного рослинного масла, я розумію, що є в житті інші сфери крім харчування, де можна економити", - зазначає він, додаючи, що в іншому випадку нас чекає сумна доля: "Ми всі просто зникнемо".

Останнім часом планету все частіше лихоманить від природних катаклізмів. Так, наприклад, зовсім недавно Португалію охопили потужні лісові пожежі, а на початку липня від Антарктиди відколовся айсберг масою в трильйон тонн.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...