Супрун дала пораду, як пити каву тим, хто змушений не спати уночі, і не шкодити при цьому здоров'ю

Щоб працювати всю ніч, потрібно випити кави і відразу подрімати 15-20 хвилин - відпочинок зменшить кількість аденозинових рецепторів в мозку, і напій буде бадьорити, не заподіявши шкоди організму.

Таку пораду дала всім поціновувачам кави в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в Facebook, передають Патріоти України.

"Коли потрібен заряд бадьорості та енергії, кава перше, що спадає на думку. Звичайно, для отримання позитивних ефектів від цього напою, варто стежити за кількістю і часом споживання. Скільки кави варто пити? Європейське відомство по безпеці харчових продуктів (European Food Safety Authority ) в 2015 році офіційно рекомендував споживати не більше 400 мг кофеїну в день, і не перевищувати дозу 200 мг за один раз. В одному американо - 154 мг кофеїну, а в одному еспресо - 77 мг. До того ж, вчені відзначають, що додавання до кави великої кількості вершків і цукру збільшує калорійність і жирність напою, зменшує його користь в рази", - повідомляє вона.

Втім, стверджує Супрун, універсальної поради бути не може. Кожна людина має власну чутливість до кофеїну - хтось його знешкоджує швидко, і на них "кава не діє", а хтось - дуже повільно. Крім цього, є генетична схильність відчувати тривожність через споживання кофеїну. У деяких людей від кави може боліти шлунок, а завзяті кавомани розвинули нечутливість до дії кофеїну.

"Ви повинні спиратися перш за все на свої відчуття від кави - якщо вам від неї погано або виникла залежність, слід обмежити його споживання до того рівня, на якому вам добре", - радить медик.

Не варто пити каву взагалі або не більше 1-2 чашки в день, якщо після неї відчутно прискорюється серцебиття, потіють долоні, виникає біль в шлунку або печінці, погіршується сон і виникає почуття тривоги. Такі ж симптоми можуть спостерігатися у будь-якого в разі надмірного споживання кави.

Вагітним жінкам, літнім людям, особам з гіпертонією, проблемами шлунково-кишкового тракту і порушеннями сну, в стані сильного стресу слід обмежити вживання кави теж.

"Якщо ви припинили пити каву, ви можете відчувати головний біль, втому і стати дратівливими. Так відбувається тому, що мозок занадто звик до кави, і став схильним більш до гальмування. Однак неприємні постефекти зникають через деякий час після відмови від кави", - попереджає Супрун.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...