Свято наближається: Як приготувати смачну великодню випічку (фото)

Традиційні і альтернативні варіанти приготування пасхальної здоби в домашніх умовах.

Радіо МАКСИМУМ пропонує читачам декілька рецептів, як приготувати смачну паску вдома, передають Патріоти України.

Великодня паска з родзинками: рецепт приготування

Інгредієнти:

  • 250 мл молока
  • 200 г вершкового масла
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • 8 яєць
  • 10 г ванільного цукру
  • 250 г цукру
  • 600 г борошна
  • пакетик сухих дріжджів, родзинки, сіль

Для глазурі:

  • білки 2 яєць
  • 150 г цукру
  • лимонний сік
  • 2/3 склянки води

Як приготувати:

Нагрійте молоко до кімнатної температури, додайте пів столової ложки цукру, дріжджі та 100 г борошна. Добре перемішайте, накрийте і поставте в тепле місце, щоб опара збільшилася. Білки відокремте від жовтків і приберіть в холодильник. Жовтки збийте з цукром і ваніліном. Родзинки замочіть на кілька годин у холодній воді, потім промийте, обсушіть і присипте борошном. Масло розтопіть і почекайте, щоб воно охололо. Додайте в опару збиті жовтки, масло, всипте дрібку солі. Поступово додаючи борошно, вимішуйте тісто, поки воно не почне відставати від рук і стінок миски. Охолоджені білки збийте в піну і додайте до тіста разом з борошном. Перемішайте.

Готове тісто накрийте і поставте в тепле місце, його об'єм повинен збільшитися в два рази. Підготовлені родзинки додайте в тісто і залиште на кілька хвилин. Змастіть рослинною олією форми для паски. Заповніть їх на третину тістом і дайте йому піднятися. Випікайте в розігрітій до 180°С духовці 40-45 хвилин. Для глазурі поставте воду на слабкий вогонь, додайте цукор і лимонний сік. Варіть до стану густого сиропу. Білки збийте в міцну піну. Змастіть готові паски, прикрасивши їх кондитерською присипкою.

Великодня паска в хлібопічці: традиційний рецепт

Інгредієнти:

  • Молоко домашнє 250 мл
  • Борошно пшеничне 650 г
  • Яйця домашні 2 шт.
  • Цукор 160 г
  • Масло вершкове розтоплене 180 г
  • Родзинки 120 г
  • Коньяк 50 г
  • Сіль 1, 5 ч. л.

Дріжджі швидкорозчинні 2 ч. л.

Як приготувати:

Залити коньяком родзинки і залишити на 30 хвилин. Викласти їх на паперовий рушник, просушити і обваляти в борошні. Зайве борошно прибрати. В окремому посуді збити яйця. Додати до них розтоплене тепле вершкове масло, цукор, сіль і тепле молоко. Перемішати і перелити в ємність хлібопічки.

Додати просіяне борошно, зробити в муці поглиблення і насипати туди дріжджі. По краях насипати куркуму. Поставити ємність в хлібопічку і виставити програму "Солодкий хліб" ( "Французький хліб" або "Хліб-бріош"), режим "Світлий колір кірки", розмір буханки 1 кг. Після сигналу додати родзинки. Випікати 1 годину. Перевірити зубочисткою готовність. Якщо паска готова, поставити програму "Тільки випічка" або "Підігрів" і допекти ще 20-30 хвилин. Традиційна паска в хлібопічці готова.

Паска заварна: рецепт приготування

Інгредієнти:

  • 9 склянок борошна
  • 1/2 пачки дріжджів
  • 10 яєць
  • 1/2 склянки цукру
  • 3/4 склянки топленого масла
  • 1,5 склянки молока і сіль за смаком

Як приготувати:

Півтори склянки борошна заварити півтора склянками гарячого молока, розмішати. Коли охолоне, додати 1/2 пачки дріжджів і дати піднятися. Потім 10 жовтків розтерти до білого кольору з 1/2 склянки цукру, збити білки в піну, і те, і інше покласти в тісто, дати тісту ще раз піднятися. Влити 3/4 склянки розпушеного масла, всипати решту борошна, вибити якомога краще тісто, покласти його у форму, промазану зсередини маслом, дати тістові піднятися і пекти.

Сирна паска: рецепт приготування

Інгредієнти:

5 яєць

  • 1 кг сиру
  • 200 г вершкового масла
  • 200 г цукру
  • 200 г сметани
  • лимонна цедра
  • цукати
  • ваніль
  • родзинки

мигдаль

Як приготувати:

Сир протерти через сито, змішати його з маслом, яйцями і сметаною. Скласти все в каструлю, перемішати і поставити на невеликий вогонь. Постійно помішувати дерев'яною ложкою. Як тільки маса дійде до кипіння, зняти з плити і поставити на лід або в таз з холодною водою. Постійно помішувати, поки суміш не охолоне. Додати цукор, ваніль, родзинки, сухофрукти за смаком. Все ретельно перемішати, викласти в підготовлену форму і залишити в холодному місці на 12 годин.

Рецепт великодньої паски в мультиварці

Інгредієнти:

  • 2,5 склянки борошна
  • 2 яйця
  • 75 г вершкового масла
  • 2 ст.л. рослинної олії
  • 100 мл молока
  • 20 г свіжих пресованих дріжджів
  • 50 г родзинок
  • дрібка солі
  • ваніль

Як приготувати:

Дріжджі розвести в теплому молоці з чайною ложкою цукру і залишити на 15-20 хвилин. Збити білки з цукром, додати в дріжджі разом зі склянкою борошна і залишити опару підходити в теплі. Вона повинна збільшитися в 2-3 рази. Розм'якшене вершкове масло розтерти з сіллю і жовтками, додати до опари, всипати просіяне борошно і вимісити тісто. Накрити серветкою і дати підійти в теплому місці. Тим часом запарити родзинки, злити з них воду, обсушити і злегка обваляти в борошні.

Покласти родзинки в тісто, що підійшло, додати ваніль, перемішати і дати постояти протягом 30 хвилин. Потім змастити тісто олією і вимішувати його протягом не менше 20 хвилин. Викласти в чашу мультиварки, дати піднятися під кришкою, встановити режим "Випічка" на 60-65 хвилин, потім залишити на підігріві протягом 20-30 хвилин (кришку не відкривати).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього: Що категорично не можна робити в цей святковий день

субота, 14 вересень 2024, 0:10

14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...

Різдво Пресвятої Богородиці: Ця сильна молитва, прочитана з чистою душею, допоможе здійснити найзаповітніші бажання

неділя, 8 вересень 2024, 5:00

Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...