Свято наближається: Населення окупованого Донбасу нажахане передноворічним зростанням цін на харчі

Напередодні Нового року харчі у тимчасово підконтрольному російсько-терористичним військам Донецьку вкотре подорожчали на 10-30%.

Враховуючи ж мізерні зарплати місцевих мешканців (якщо вони взагалі є) від дорожнечі їх не врятують й ті 10% надбавки до зарплат "бюджетників", про які ватажок "ДНР" Денис Пушилін оголосив 1 листопада, передають Патріоти України з посиланням на Новости Донбасса.

Саме тому багато людей так гостро реагують на хліб по 20 рублів (8,6 грн) замість 16 рублів (6,9 грн).

Так у кінці листопада новину сприйняли користувачі соцмереж.

Те, що місцевому населенню не вистачає грошей на гідне життя, визнає й, власне, сам Пушилін.

"Доходи наших громадян залишають бажати кращого, тому ситуація з неконтрольованим зростанням цін для нас вкрай критична", - зазначив він.

Пізніше, під час прямої лінії Пушилін підкреслив, що насамперед подорожчали товари місцевого виробництва.

"Десь підприємці захотіли заробити, а десь просто переймалися через подорожчання палива", - намагався пояснити очільник терористичного угрупування.

Зараз кілограм курячої тушки в середньому коштує 140 рублів. У перерахунку на гривні (тут і далі) за курсом 2,3 виходить, що курятина коштує 60,8 грн. Місяць тому вона коштувала 133 рубля (57,8 грн). До слова, наприкінці 2017 року в Донецьку можна було знайти курку по 100 рублів (41,6 грн). Тоді ж куряча печінка коштувала в середньому 115 рублів (50 грн) за кіло, а зараз - 165 рублів (71,7 грн). Куряче філе в кінці 2017 року коштувало в середньому 170 рублів (73,9 грн) за кіло, а сьогодні - вже близько 230 рублів (100 грн).

При цьому на Шахтарській птахофабриці в жовтні стверджували, що відпускна ціна їхньої курятини на підприємстві нібито є значно нижчою - 111-117 рублів за кіло (48,2 - 50,8 грн). Там додали, що виною всьому є "спекулянти", які викуповували м'ясо в торгових мережах і реалізовували його на ринках.

Варто зазначити, що частка місцевих виробників курятини становить лише 20%, решта імпортується з Російської Федерації. Восени російська курятина подорожчала приблизно на 60% у зв'язку з високими цінами на комбікорм. Наразі в Донецьку ціна на кіло курячої тушки так і залишається 140 рублів (60,8 гривень). Водночас у сусідній Горлівці можна знайти курку по 130 рублів за кіло.

Курячі яйця в кінці 2017 року коштували 49-53 рубля (21,3 - 23 грн). У листопаді 2018 року вони подорожчали до 60-65, а в грудні їх вартість складає від 70 до 90 рублів за десяток.

Окрім того, у донецьких фермерів недостатньо зерна, аби покрити потреби неконтрольованої території Донеччини. Як заявив директор місцевої торговельної мережі "Семерочка" Андрій Дундуков, аграрії мають зерно, але його зберігають для посівної.

"У фермерів є зерно, однак, в очікуванні підвищення ціни в лютому перед посівною кампанією, на ринку воно відсутнє", - заявив він і додав, що врожаю стало менше у тому числі через дії "Ташкента" (колишній "міністр фінансів" "ДНР" Олександр Тімофеєв). Справа в тому, що раніше "ДНР" примусово вилучала у селян пшеницю, вирощену на "незареєстрованій" землі.

"2018 року фермери сіяли тільки на "зареєстрованій" землі, що призвело до зниження збору врожаю. Сьогодні цей указ скасовано постановою "ради міністрів". Миттєво нове зерно не виростиш", - розповів Дундуков.

До того ж ЗМІ, підконтрольне "ДНР" (dnr-pravda.ru), пише, що криза утворилася ще й тому, що урожай скоротився удвічі в порівнянні з показниками 2017 року. Аграрії стверджують, що грунт просто "не удобрювали".

Донецька компанія "Атлант-Донбас", яка займається виробництвом хлібобулочних виробів, заявила в своєму прес-релізі, що з вересня 2018 року відчуває "істотні проблеми в придбанні борошна". Зокрема, фермери їм пояснили, що вважають для себе невигідним продавати зерно за цінами, що склалися за перші три квартали 2018 року.

Через це у листопаді і початку грудня ціни на борошно для населення в порівнянні з 2017 роком підскочили на 30% - мінімальна різниця в ціні становила від 10 рублів і вище.

Довідка

Більшість мешканців окупованих районів (тобто, ті, хто досі не виїхав) сидить без роботи. Ті ж, хто працює, за відкритими даними, мають 1,5-2 тис. грн зарплатні.

Через це значна частина мешканців ОРДО регулярно виїздить скуповуватися на підконтрольну територію, де також можна отримати українську пенсію та інші соціальні виплати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...