Свято наближається: Що буде з цінами на продукти перед Новим роком

До Нового року ще більше місяця, а українці вже потроху починають думати про святковий стіл і йти за покупками до магазинів.

Чого чекати від цін на продукти перед Новим роком, розповіли в програмі "Сніданок з "1+1", передають Патріоти України.

"Шампанське, горілка, коньяк, вино – обов'язково", - говорить киянин Володимир.

А ще - консервовані фрукти та овочі, баночка ікри. Українці потроху починають готуватися до Нового року: "Знаєте, щоб потім не бігати", - пояснює Володимир.

І якщо його лякають передноворічні черги, то студентку Марію – ціни, адже бюджет – обмежений. Купувати нині продукти дівчина не дуже поспішає – чекає передноворічних акцій.

Шукає знижки та вже знає, що купуватиме, і Маргарита: "Може м’ясне, щоб воно було трішки дешевше, ніж в останній тиждень перед Новим роком".

А м'ясо на столі, каже, має бути, адже 2018-й – рік собаки. "Я ще не читала, що там для цієї собаки потрібно краще. Але думаю, що кісточку м'ясну їла б", - говорить Маргарита.

І поки українці думають, як і де зекономити, економісти трішки заспокоюють – разючих змін на цінниках перед Новим роком чекати не варто. Вартість може зрости через негоду та снігові перемети, коли можуть виникнути проблеми з логістикою.

Курятина в ціні має бути стабільною. До того ж в Україні вона і так уже дорожча, ніж, наприклад, у Литві чи Польщі. А ось свинина перед святами трішки здорожчає.

"Що стосується свинини - на традиційних сільськогосподарських ринках буде, напевно, невеличке підвищення ціни на 3-4%, але не суттєво. Ціна на яловичину за останній місяць практично стабілізувалася, хоча весь рік вона зростала. Але безпосередньо в передноворічні дні ціни не дадуть якогось серйозного зростання", - прогнозує економіст Олег Пендзин.

Орієнтовно на 5% можуть здорожчати червона ікра та шпроти. А ось класичні для Нового року цитрусові повинні утриматися в нинішніх цінових рамках.

"Закупівельна ціна на цей рік на 30% менша, ніж торік. Тому, за великим рахунком, ціни на цитрусові мають бути стабільними. У великих супермаркетах вони будуть дешевшими відносно минулого року", - каже економіст.

До традиційного передноворічного ажіотажу в магазинах ще далеко, адже пікові закупки - зазвичай за день-два до свята. Проте вже зараз, звісно, можна потроху купувати те, що довго лежить. А ще слід стежити за передноворічними знижками - такі регулярно влаштовують великі супермаркети.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...