Синдром імперськості: Росіяни називають українців "малоросами", а поляки - "малополяками"

Експерт Юрій Олійник звернув увагу на те, що Польща дозволила собі назвати українські території «Малопольщею». Він порадив президенту Порошенку негайно на це відреагувати.

Міжнародний експерт Юрій Олійник прокоментував прийнятий польським парламентом законопроект про криміналізацію висловлювань про те, що Польща несе відповідальність за злочини, скоєні нацистською Німеччиною, - передають Патріоти України з посиланням на видання Преса України.

За словами експерта, у тексті документу є цікаві моменти, які стосується України. Олійник наголосив, що через них закон навмисно не приймали до зустрічі двох світових лідерів Петра Порошенка та Анджея Дуди.

«Цей закон, який сьогодні прийняв польський парламент, був запропонований радикальною партією «Кукіз'15» ще у липні 2016 року. Він пройшов кілька читань. І у листопаді 2017 року він мав усі шанси бути проголосованим, але польські політологи стверджують, що його відклали, щоб не нагнітати ситуацію перед зустріччю польського президента Анджея Дуди з Петром Порошенком», - розповів Олійник.

Він пояснив, що прийняття закону означає, що у Польщі досі створюють антиукраїнські настрої. Експерт звернув увагу на те, як у документі називають українські території.

«Для мене прикметним є те, що у цьому законі вказано, що ув'язненням до трьох років або штрафом каратимуть тих, хто заперечує так звані «вбивства», які здійснювала ОУН-УПА на території Волині та у Східній Малопольщі. Зверніть увагу на термін «Малопольща», під ним поляки розуміють Галичину», - наголосив він.

За його словами, росіяни називають українців «малоросами», а поляки – «малополяками». Він особливо наголосив, що це є натяком на територіальні претензії. Олійник очікує, що влада України відреагує на це. При чому він радить з цим не зволікати, адже президент повинен захищати національні інтереси українців та не має допустити підписання закону.

Нагадаємо, польський парламент ухвалив законопроект, який передбачає позбавлення волі на термін до 3 років або штраф за такі фрази, як «польські табори смерті», які означають, що Польща принаймні частково винна в таборах, в яких мільйони людей, більшість євреїв, були вбиті нацистською Німеччиною.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...