Синдром Солсбері, або Російські спецслужби зовсім втратили гальма

Бачачи, як верховна влада натхненно відмазує тих, хто отруїв Скрипалів (а як інакше, адже команду на отруєння віддала перша особа держава!), вони вирішили, що тепер їм все дозволено.

Втративши гальма, російські спецслужби продовжили труїти опонентів чинної влади всередині країни, причому в умовах, коли застосовувати проти них настільки екзотичні засоби вбивства (або залякування), загалом, не було жодної потреби, - пише у своєму блозі Борис Соколов, передають Патріоти України.

"Багатьом, думаю, запам'ятався інцидент під час фінального матчу минулого чемпіонату світу з футболу, на якому був присутній президент Путін. Тоді на футбольне поле у міліцейській формі вискочили троє дівчат зі знаменитої групи Pussy Riot і їхній "духовний батько", художник-акціоніст і видавець інтернет-ЗМІ "Медіазона" Петро Верзілов. Вони провели акцію "Міліціонер вступає в гру", присвятивши її одинадцятиріччю з дня смерті поета-концептуаліста Дмитра Олександровича Прігова, творця образу "Міліцанера".

Учасниці Pussy Riot і Верзілов стверджували: "Небесний міліціонер, за Пріговим, перемовляється по рації своїй із самим Богом. Земний же міліціонер фабрикує кримінальні справи". Вони вимагали: "1. Звільнити всіх політичних в'язнів. 2. Не саджати за лайки. 3. Припинити незаконні арешти на мітингах. 4. Допустити політичну конкуренцію в країні. 5. Не фабрикувати кримінальні справи і не тримати людей просто так у СІЗО. 6. Перетворити земного міліціонера на небесного міліціонера".

За крамольну акцію з крамольними вимогами та ще й у присутності першої особи держави в інший час «земні міліціонери»-поліцейські як слід віддухопелили б "небесних міліціонерів" кийками, а такий самий земний Слідчий комітет негайно порушив би проти баламутів кримінальну справу за якоюсь із "екстремістських" статей.

Але час для подібних силових дій був аж надто невдалий. Адже відбувалося все у кульмінаційний момент мундіалю, на період якого поліцейські, росгвардійці та інші силовики отримали команду бути максимально ввічливими, через дрібниці людей не бити і не заарештовувати і взагалі демонструвати максимальну толерантність, щоб іноземці подумали, що в Росії поліцейські як на Заході і у Прігова. Тому Верзілов і три героїні з Pussy Riot цього разу відбулися досить легко –15 добами адміністративного арешту і 1,5 тис. рублів штрафу за незаконне носіння поліцейської форми. Після звільнення про всяк випадок їх затримали знову і склали протоколи про адміністративні правопорушення за організацію або проведення публічного заходу без подачі повідомлення. Але ув’язнювати знову все-таки не стали. Можливо, взяли до уваги, що Верзілов ще й громадянин Канади.

Натомість Федеральна служба охорони і ФСБ учасників акції "Міліціонер вступає в гру" люто зненавиділи. Це що ж виходить? На об’єкт, що особливо охороняється, яким є Велика спортивна арена Лужників у той час, коли там перебуває президент Росії, безперешкодно проникають "екстремісти", які, як видно, без особливих зусиль роздобули поліцейську форму. Добре ще, що вони тільки гаслами обмежилися.

А ну як замість них виявилися б чеченські терористи або бойовики «Ісламської держави» з явним наміром на теракт? Сталін би за таку похибку частину своєї охорони б розстріляв, а частину – посадив. Путін, як відомо, набагато гуманніший за генералісимуса. Але, з огляду на трепетне ставлення Володимира Володимировича до власної безпеки і його маніакальну боязнь замахів, можна не сумніватися, що за «небесних міліціонерів» президент влаштував своїм охоронцям неабиякого прочухана. А ті, цілком імовірно, поспішили відігратися на ідейному натхненникові Pussy Riot.

Так чи інакше, Петро Верзілов увечері 11 вересня був госпіталізований у токсикореанімаційне відділення міської клінічної лікарні імені Бахрушин у Сокольниках. 15 вересня художник був доставлений приватним літаком до Берліна, де його лікуванням зайнявся друг його батька у клініці Charite. А 18 вересня 2018 року берлінські лікарі заявили, що з високою часткою ймовірності Верзілов був отруєний скополаміном або іншими холінолітиками, хоча точний склад речовини зараз вже встановити неможливо.

Скополамін – ліки, що найчастіше використовується як заспокійливий засіб, для підготовки до наркозу, але у великих дозах діють як отрута, викликаючи симптоми, схожі з інсультом. Верзілова могли отруїти як під час короткочасно затримання 9 вересня, у день протестів проти пенсійної реформи, так і безпосередньо 11 вересня, коли він був присутній у суді на розгляді адміністративної справи проти своєї цивільної дружини, 21-річної Вероніки Нікульшиної, яка також брала участь у липневій акції в Лужниках. Незабаром після засідання суду йому і стало зле. Втім отруєння могло статися і в інший час і в іншому місці. Цілком можливо, що ФСОТ і ФСБ хотіли тільки налякати Верзілова або, в гіршому випадку, скалічити, але не вбивати.

Існує також інша версія причини, з якої був отруєний Петро Верзілов, і вона теж заслуговує на увагу. Опальний олігарх Михайло Ходорковський застеріг від публікації отриманого Верзіловим звіту про загибель у Центральноафриканській Республіці групи Орхана Джемаля. Петро Юрійович, виявляється, також займався розслідуванням цього злочину. Михайло Борисович вважає, що саме через цей звіт, що містить імена імовірних убивць, у підготовленому для друку тексті замінених умовними, редактор "Медіа-зони" і був отруєний.

На думку Ходорковського, оприлюднення справжніх імен убивць може спровокувати нову низку смертей. За словами учасниці Pussy Riot Надії Толоконникової, звіт Верзілова прийшов електронною поштою ще 10-го числа, тобто за день до імовірного отруєння. Файл, як стверджує Толоконникова, був збережений у мобільному телефоні, що міститься в Росії, а пароль від нього знає тільки сам Верзілов. Але хворий ще не повністю прийшов до тями і "перебуває у досить нестабільному стані, щоб якось допомогти в розслідуванні того, що сталося". Не виключено, що це свідчення – елемент операції прикриття, а насправді смертельно небезпечний звіт вже утримується в безпечному місці за кордоном.

Якщо правильна друга версія, то за замахом на Верзілова з високою часткою ймовірності стоїть ГРУ, тісно пов'язане з ПВК "Вагнер", у пошуках якої і вирушила в ЦАР група Джемаля. І тоді, швидше за все, Верзілова хотіли не полякати, а вбити. Але, як і у випадку зі Скрипалями, щось пішло не так. Звичайно, у цьому випадку, яка б із двох версій не виявилася справжньою, наказ на отруєння вочевидь віддавав не Путін і навіть, можливо, не очільник тієї чи іншої спецслужби, а хтось із генералів рангом нижче. І отруту було обрано відповідну, не "Новачок", а цілком доступний у медикаментах скополамін.

Тут цікаво ось що. У брежнєвські і андроповські часи дисидентів, бувало, залякували або навіть вбивали. Але зазвичай отруту не застосовували, а просто інсценували напад хуліганів. Тепер же російські спецслужби прагнуть йти в ногу з науково-технічним прогресом, а в результаті ще більше себе викривають. Бо не будуть же прості хулігани та грабіжники, і навіть мафіозі, під час нападу на осіб, яких не охороняють і які не ховаються, користуватися отрутами. Тут взагалі може вистачити ножа або кастета."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...