Синоптики розповіли, коли в Україні почнеться справжня весна

Україну очікує ще одна короткочасна хвиля холоду. Проте вже зовсім скоро, за прогнозами, почнеться весна.

Як повідомив кліматолог Василь Троцюк, синоптична ситуація в західних областях країни сформована циклоном, що прийшов з Атлантики, передають Патріоти України з посиланням на Експрес-online.

Він і приніс тепле вологе повітря. Тому середньодобова температура на заході перевищила нуль градусів. Як стверджує Троцюк, якщо така погода тримається більше 5 днів, це свідчить про початок метеорологічної весни.

Однак, на його думку, ще буде хвиля холоду, яку принесе той же антициклон. "Зараз він зсунувся у східному напрямку, але ще повернеться приблизно 25 лютого і буде утримуватися три дні. Тоді на більшій території країни вдень буде від нуля до +2, а вночі - до 8 градусів морозу. Але істотних холодів вже не передбачається, як, втім, і сильних снігопадів", - прогнозує Троцюк.

У цілому ж повномасштабна весна, на його думку, в Україні почнеться приблизно 10 - 15 березня. А до 25 березня на вулиці має бути близько 15 градусів тепла вдень.

Як стверджує Олена Донич, начальник відділу кліматології Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, в середині минулого століття метеорологічна весна приходила в Україну приблизно 20 березня. В останні роки ця дата внаслідок процесів глобального потепління перенеслася на 11 березня.

Хоча, за словами Дончич, були й винятки. "Найбільш ранньою з часу спостережень вважається весна 1990 року: вона почалася 10 січня. У цьому столітті рекордним був сезон 2002 року. Тоді весна прийшла у другій половині лютого. Довше ж зима зберігала владу у 2013 році. Тоді весна стартувала аж 31 березня!", - повідомила вона.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...