"Сирами і ковбасою Росія на півострові завжди не балувала. Але їх стало набагато менше", - блогер

В анексованому Криму відкрили рух для вантажівок по Керченському мосту 1 жовтня. Окупаційна влада обіцяла, що після цього завозитимуть на півострів більше товарів із Росії.

Рулони туалетного паперу виставили у холодильниках супермаркету в окупованій Євпаторії. Зверху на полицях розмістили десятки упаковок однакового майонезу

Це мало б знизити ціни. Вони вдвічі вищі, ніж в Україні та РФ. Та відкриття руху не здешевило продукти. Кримчани жаліються на пусті полиці, передають Патріоти України.

"Асортимент продовольства обмілів. Сирами і ковбасою Росія на півострові завжди не рясніла. Але і без того мізерних поставок стало набагато менше, — каже 48-річна Віра Левкович, блогер із Сімферополя. — Пропагандисти хваляться, що пішли сотні фур до Криму через міст. За ніч сотні вантажних машин? Це ж як треба завалити ринки продукцією? Я чомусь одразу подумала про військові вантажівки. Ціни, звичайно, не знизяться. Зате підприємці після "рясного" на туристів сезону знизили зар­плати працівникам."

Рух вантажівок по Керченському мосту здешевлює доставку на 10–15%. "Але 70 відсотків вантажів — це ввезення, — говорить екс-міністр транспорту окупованого Криму 40-річний Анатолій Цуркін. — Через велику кількість порожніх фур на виїзд — доставка невигідна. Фура заробляє, доки їде. Ніхто не втрачатиме три-чотири дорогоцінних дні на навантаження в Криму. Простіше швидко повернутися порожняком у Краснодар, завантажитися там і поїхати, наприклад, до Москви."

Продукти до анексованого півострова доставляють через посередників. "Ціни штучно завищені, і в Крим напряму продукти не завезуть, а тільки через Краснодар, — каже кримчанин Микола Тропинін. — Усі знають, що там — сільськогосподарська і м'ясна біржі. У Крим нікого не пустять із дешевим товаром. У Чувашії картоплю з поля беруть по 5 рублів (2 грн. — ГПУ), а довести до Криму — ще 2 рублі зверху. Але навіть по 15 рублів (6,15 грн. — ГПУ) — такої ціни немає в Криму."

"Я порівняла покупки, на які колись витрачала 100 гривень — то зараз 1 тисяча рублів (419 грн. — ГПУ), — говорить 30-річна Катерина Горєлкіна з Сімферополя. — Раніше тисяча гривень — це зараз 10 000 рублів — 4131 гривня. Підрахували з чоловіком — на місяць потрібно 100 тисяч рублів (41,9 тис. грн. — ГПУ), щоб дозволити собі всього по мінімуму."

Із 7 жовтня подорожчав хліб і хлібобулочні продукти на 10–15%. Ціна зросла через засуху — на півострові втратили 48% урожаю ­зернових.

"Зерно — це сировина для вирощування птиці. Тобто курятина пішла вгору вже на 5 відсотків, — каже 37-річний Андрій Олександров, кримський експерт ринку продовольчих товарів. — Далі поповзли вверх ковбаса, макаронні ­вироби. А також різні булочки, ціни на які не регулюють. За різними групами ­подорожчання становить від 5 до 10 відсотків — усюди, де використовують зерно чи борошно."

1 жовтня зупинила роботу Керченська переправа. Раніше поромами доставляли людей і товари з Криму до Росії. Звільнять 323 працівники переправи із 684.

"Роботу припинили через відсутність завантаження. Всі пороми стоять, — каже 42-річний Олексій Волков, генеральний директор компанії "Кримські морські порти". — Ні пішоходів, ні легкового транспорту, ні автобусів — нічого немає. Власники планують продавати пороми."

Судна працюють тільки на лінії порту, через яку транспортують ­бензовози.

Джерело: Gazeta.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...