"Система, не соромлячись і не ховаючись, відновлюється": Відомі українці розповіли, що вони думають про справу Труханова

Після того як суд відпустив на поруки мера Одеси Геннадія Труханова, якого НАБУ та САП підозрюють у розтраті бюджетних коштів, журналісти запитали у відомих співвітчизників, що вони думають про цей скандал.

Підозрюваного у багатомільйонній корупційній угоді Геннадія Труханова відпустили на поруки 15 лютого

Про це йдеться в матеріалі журналу "Новое время", передають Патріоти України.

Олег Рибачук, голова громадської організації Центр UA:

Справа Труханова яскраво показує, чому у нас немає довіри до судової системи. З одного боку, НАБУ передає справу до суду, а з іншого - туди привозять тітушок, які б'ють тих, хто обурюється взяттям підозрюваного на поруки. Незгодні трощать машини суддів, хлопці у формі Нацдружин розбираються з тітушками, а наступного дня, образившись за пораненого правоохоронця, Нацполіція за рішенням Авакова знімає охорону Шевченківського суду. Якщо всі ці події поставити в один ряд, виходить якась фантасмагорія. На наших очах від функцій держави відвалюються колосальні шматки.

Про Труханова говорять давно - за ним тягнеться довгий, неприхований кримінальний хвіст. Він півтора місяця десь пропадав. А коли повернувся, то скептики заявили, що це черговий договорняк і Труханова відпустять на поруки. Так і сталося. Держава раз по раз зазнає поразки, а система відпускання на поруки стає просто гротескною.

На Майдані висувалася головна вимога - змінити цю прокляту систему. А тепер вона просто на очах, не особливо соромлячись і не ховаючись, відновлюється.

Ірина Медушевська, блогер:

У 2014 році кандидатура Труханова була абсолютно стабілізуючою для Одеси. Що б про нього зараз не говорили, він виконав свою функцію для забезпечення тиші та спокою у місті. Але після пожежі в дитячому таборі Вікторія Труханова можна взагалі не розглядати як мера. Я б після такої трагедії пішла у відставку.

Але коли зараз звучать вимоги усунути Труханова від влади, виникає питання: як взагалі можна усунути від влади людини, яку обрали?

НАБУ йому ставить те, що свого часу ГПУ ставила Олесю Довгому. Ну не може мер сам щось комусь віддати - голосує міськрада, це колективна відповідальність. Іншими словами, взяли найбожевільнішу статтю, за якою йому нічого не можна пред'явити. Депутати більшістю проголосували, а винен Труханов?

Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital:

Мене турбує, що Одесою править відвертий кримінал. Турбує, як цей кримінал легко домовляється про судові рішення. Турбує, що суди відпускають підозрюваних у злочинах на поруки іншим підозрюваним.

Але мене тішить, що в такому вигляді ми отримали наочну ілюстрацію терміну - кругова порука.

Олег Тістол, художник:

Українцям варто дивитися на це досить спокійно, як на рутинну і щоденну роботу суспільства. Це ні плюс, ні мінус - це битовуха. Я б хотів, щоб суспільство почало дивитися на те, що відбувається, з позитивної точки зору. Тому що подія позитивна - це народовладдя.

Тетяна Даниленко, телеведуча, журналістка телеканалу ZIK:

Справа Труханова - одна з тих цинічних історій, які деморалізують постмайданну Україну. Сигнали влади суспільству очевидні. У нас - гроші, найкращі адвокати, суди, тітушки, правоохоронна система і медіа. У вас - слабке НАБУ та неадекватні активісти.

До речі, про активістів. Вони дійсно не завжди білі і пухнасті і, безумовно, не повинні мати індульгенції на правопорушення. Але коли влада елегантно переводить стрілки у справі Труханова на заворушення під судом і заявляє, що для неї всї однакові - і тітушки підсудного, і активісти, - це підло. Як підло і те, в якому тоні вона взагалі дозволяє собі говорити про цих самих активістів.

Чому чотири роки тому, коли протестувальники на Грушевського кидали у правоохоронців коктейлі Молотова, нікому зі спікерів Авакова не приходило в голову заявляти про монополію держави на силу і закликати дочекатися рішення суду?

Людмила Горделадзе, директор київського кінотеатру Жовтень:

Багато моїх знайомих одеситів високо цінують менеджерські таланти нинішнього мера. А кримінальна справа [яку йому інкримінують], як кажуть фахівці, "сирувата".

Тобто у мене претензії не до мера, а до тих, хто його обвинувачує, але не може або не хоче довести його провину. Тобто затримання Труханова - черговий цирк з кіньми для суспільства.

Олена Білозерська, боєць Української добровольчої армії, блогер:

Оскільки 99% українських чиновників ідуть в політику, щоб збільшити власний вплив та особисті статки, такі скандали навколо кого-небудь із них були, є і будуть. Причому чим ближче до виборів, тим більше буде скандалів. Тому що на кожного політика є компромат, і перед виборами опоненти будуть його "зливати".

Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії:

Проблема №1 для України - навіть не корупція. Владі легко списати її на національний характер і сказати: "Ось ви ж теж у кишені лікарям гроші кладете". Проблема № 1 нашої країни - безкарність.

Доти, доки ти вірний слуга системи і дієш "по понятіям", система завжди захистить тебе. Міністр ти чи беркутівець, дрібний злодій чи вбивця. Саме тому у випадку збереження системи Труханов не сяде ніколи. А зруйнувати її може лише незалежний антикорупційний суд. Він позбавить безкарності тих, хто краде гроші у людей і наповнює ними систему. А без грошей остання зламається, адже у їх вилученні і перерозподілі - весь її сенс.

Єгор Соболєв, народний депутат від Самопомочі:

Це промовиста історія про те, як нинішнє керівництво держави за допомогою судів та спецназівців прикриває корупціонерів. А з громадянами, які виступають проти цього, чинять так само, як чотири роки тому.

Олег Покальчук, соціальний психолог:

Ім'я та місто тут не мають особливого значення. Законодавче поле України за чверть століття зоране таким чином, що будь-яку посадову особу за будь-яку дію можна водночас і нагородити, і віддати під суд. На всіх рівнях системи заохочується лише слухняне байдикування та ввічливе розпилювання бюджету. Доведено Кернесом, Черновецьким і багатьма іншими.

Андрій Кокотюха, письменник, кіносценарист:

Країна спостерігає наслідки того, що буває, якщо до перемоги "Воїнів світла" над "Воїнами темряви" підходити половинчасто. Не такою вже утопією виглядала можливість ще у лютому-березні 2014-го прийняти на хвилі ейфорії від перемоги Майдану закон, що забороняє "колишнім" йти на будь-які вибори і займати державні пости. Мова про колишніх регіоналів. Компартію зачистили відносно легко. А ось із регіоналами почали домовлятися. Хоча українці у даному випадку хотіли не закону, а справедливості: всіх, хто був із біло-блакитними, якщо не посадити, то як мінімум зробити нелегітимними.

Скандал навколо Труханова - не перший такий за чотири роки. Он Нелю Штепу випустили, хоча доказів співпраці з ворогом вистачає. На жаль, цей скандал і не останній. Ясно, що мера Одеси намагалися "приземлити" не за сепаратизм. Але й Аль Капоне заарештували не за бандитизм, а за несплату податків. Кримінальний кодекс не поважає багато хто. Але колишні соратники Януковича не поважали його, що називається, за своєю натурою. Прибрати їх від влади навіть зараз не пізно.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...