Ситуація вимагає широкомасштабних досліджень: Небо України забруднене рідкісною радіоактивною речовиною

Вимірювальні комплекси України та країн ЄС зафіксували у повітрі підвищення радіоізотопу "Рутеній-106".

Як повідомив Державний науково-технічний центр ядерної та радіаційної безпеки, допустима концентрація даного ізотопу складає 500 мБк/м3, що суттєво нижче рівня зафіксованого у столиці (1-2,2 мБк/м3), передають Патріоти України.

Однак наголошується, що при нормальних умовах даний ізотоп не фіксується взагалі. За оцінками, зростання концентрації ізотопу радіонукліду відбулося в перших числах жовтня. В Європі вже б'ють на сполох і косо дивляться у бік України.

Рутеній-106 використовується в медичній галузі при лікуванні онкозахворювань очей. Також цей ізотоп застосовують в якості еталонного джерела при повірці приладів радіаційного контролю та у паливних елементах супутників. По своїй радіотоксичності Рутеній-106 знаходиться в одному ряді з Цезієм-137.

На сьогодні, можна стверджувати, що подія не пов’язана із роботою АЕС України, оскільки при будь-якому радіаційному викиді на енергоблоках АЕС, в навколишньому середовищі, реєструвалися б в, першу чергу, радіоізотопи йоду, цезію та радіоактивних інертних газів, що наразі не фіксується, - йдеться у повідомленні.

На думку експертів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, вплив на здоров’я українців даного інциденту можна вважати мінімальним, але ситуація вимагає проведення широкомасштабних досліджень з залученням спеціалізованих підрозділів радіаційної безпеки.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...