Таємниці повстанців розкрито (фото)

У Янівському лісі поблизу Львова чоловік знайшов алюмінієвий бідон з цінними і архівними матеріалами УПА.

Знахідку чоловік передав директору Національного музею «Тюрма на Лонцького» для зберігання в архіві Центру досліджень визвольного руху, передають Патріоти України з посиланням на Варта1.

Останній документ датований 1951 роком, що свідчить про те, що архіви пролежали в землі 66 років.

Серед матеріалів – цінна інформація про діяльність українського підпілля в 1948-1951 роки, збереглося чимало друкованих видань та вперше знайдено дитячий журнал, який видавали в 40-х українські підпільники.

Алюмінієвий бідон має номер 8809 і дату – 1946 рік. Радянська влада спеціально нумерували бідони. Адже енкаведистам було відомо, що українські підпільники в них ховають документи та закопують в землю.

Якщо на молочарні не виявляли бідона, когось з робочих підозрювали у співпраці з УПА. Часто люди просто підпалювали будівлі, забираючи бідони, щоб ніхто не постраждав від радянських карателів.

У записах збереглися протоколи мародерства Міністерства державної безпеки СРСР, звіти про організацію колгоспів і каральні радянські загони.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...