Так хто там казав, що українці багато їдять? - Стало відомо, на скільки за рік подорожчали овочі в Україні

Лідер зростання вартості весь рік – м'ясо – на вирішальній дистанції в грудні поступилося овочам.

Ціни на овочі з борщового набору за останні десять днів грудня, окрім цибулі, додали від 4 до 8% й показали сукупно зростання вартості овочевого кошика за 2017 рік на 37%, у той час як м'ясо додало 36%, - пише на своїй сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, передають Патріоти України.

Абсолютним лідером зростання серед продуктів став буряк, який додав за минулий рік 73%. Лідер із м’ясного кошика - сало - стало дорожчим за рік на 67%.

За рік овочі додали у вартості від 17% до 73%: буряк – 73%, морква – 60%, цибуля – 23%, капуста – 18%, картопля – 17%.

За минулий рік буряк додав 2,8 грн., морква – 2,5 грн., цибуля – 1 грн., картопля – 90 копійок, а капуста – 70 копійок.

На початок січня кілограм буряка та моркви можна купити в середньому за 6,5 грн., цибулі – за 5,4 грн., капусти – 4,5 грн., картоплі – за 6,1 грн.

Якщо оцінити вартість овочевого кошика, то станом на 1 січня 2018 року його вартість складала 29 грн., тоді як рік тому його вартість була 21,1 грн. Тобто індекс овочевого кошика за рік піднявся на 37%. До нашого овочевого кошика ввійшла картопля, капуста, морква, буряк і цибуля, куплені по одному кілограму.

Подорожчання овочів довго відкладалося через низьку купівельну спроможність, але як і в 2016 році, старт почався в грудні. Чим довшим був період стабільних цін восени, тим стрімкішим буде подорожчання взимку та навесні.

2018 рік буде для Уряду роком управлінських рішень через те, що обґрунтовувати більш високі ціни на продукти в Україні порівняно з країнами ЄС ніякими причинами буде неможливо. Єдиною реальною причиною буде лише різниця в оподаткуванні продуктів ПДВ. Тому це рішення необхідно буде все одно прийняти.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...