Такого тут ніколи не було, навіть до дніпровського каналу: У Північному Криму в свердловинах закінчується вода (фото)

У селі Дворове Нижньогірського району в артезіанській свердловині пропала вода. Місцеві жителі звинувачують посуху і водозабори, звідки качають воду на Керченський півострів.

За спостереженнями гідрогеологів, рівень підземних вод повернувся до вихідного до будівництва Північно-Кримського каналу. А може бути і нижче, передають Патріоти України з посиланням на місцеві ЗМІ.

Влад Гречко запевняє - такого в Нижньогірському районі ніколи не було. Ця частина півострова вважається багатою. Жителі північних і східних районів Криму часто із заздрістю кажуть, що в Нижньогірському жити легше, достаток більше. Тут багато садів, полів, великих підприємств. Вода потрібна всім - і бізнесу, і людям.

За словами Влада, про проблему йому розповів батько. 70-річний пенсіонер як зазвичай підійшов до свердловини, але води в ній не було. До свердловині часто приїжджають жителі сусідніх сіл, але з цього дня налити в пластикові ємності їм нічого. «Мало того, що з колонки у дворі перестала бігти, так ще й з свердловини, - розповідає Влад. - У нас свердловина понад 300 метрів, наскільки я знаю, вода йшла з підземного озера. Виходить, що воно вичерпалося. Я вважаю, що причина - свердловини в районі, з яких воду на Керченський півострів качають. Батько сказав, що ніколи з цим не стикався раніше, ось хочу по сусідах проїхатися, дізнатися, як у них обстановка».

Йдеться про три водозабори: Ніжинський, Просторненский і Новогригорівский. Воду з них викачують для Керченського півострова і Феодосії, далі пускають по Північно-Кримському каналу. Як кажуть мешканці сіл Ленінського району, коли йде вода на схід, в каналі навіть плавати можна.
Водозабори були запущені в 2016 році, щоб вирішити проблему водопостачання сходу півострова. Однак тепер, можливо, це призведе до нестачі вологи на півночі і північному сході.

«Ми ведемо спостереження з 1967 року, можемо сказати, що рівень повернувся до вихідного до будівництва Північно-Кримського каналу. Можливо, навіть трохи нижче, ніж в той період», - говорить Олександр Десятирик, начальник Нижньогірської гідрогеолого-меліоративної партії.

Крім водозаборів проблему нестачі води пов'язують з посухою. Цього року зима була малосніжною, навесні дощів було мало. Результат - ґрунтова посуха. У Нижньогірському районі в липні цього року був введений режим НС. Посіви не піднялася, постраждали городи і соняшник. «Притока води немає, Салгир майже порожній, а він підживлював Дворове. Зараз на два метри впала вода приблизно, але це природно, дощів мало. Попити щось є, а на городи - немає», - пояснює Микола Пазюк, житель Нижньогірського району і один з будівельників Північно-Кримського каналу.
Частково брак води може бути пов'язаний з активною роботою двох заводів на півночі: Кримський титан і Кримський содовий завод. Обидва вони активно споживають воду з підземних свердловин.

Як би там не було, проблеми з артезіанською водою в Нижньогірському можуть бути першим вісником спустошення в Криму підземних горизонтів різного рівня. Північ Криму вже через 20 років може залишитися без прісної води.

Адже Північно-Кримський канал мав не тільки поля і водосховища, а й підземні джерела - волога йшла по каналу і просочувалася під землю. Тепер цього немає, окупанти лише викачують воду, не наповнюючи підземні джерела. Засуха 2018 року показала, що накопичення води тільки від атмосферних опадів, як би розумно нею не розпоряджалися, Крим не рятує: в порівнянні з результатами минулого року загинула приблизно половина врожаю.

Опріснювальні станції півострів собі дозволити не може: не вистачає електроенергії. Очищення стоків не вигідне чиновникам на місцях: простіше зливати відходи в море.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...