Tata 4х4 поспішає на заміну застарілої радянської автотехніки ЗСУ

​Сьогодні основу автомобільного парку армії України складає технічно застаріла автомобільна техніка марок КрАЗ, Урал, ЗіЛ, ГАЗ, КамАЗ, МАЗ, УАЗ різних модифікацій, розроблена 40-50 років тому.

В армії є незаповнені ніші не лише великих вантажівок, а й легкий і середніх. Всі ці автомобілі, за винятком КрАЗів, зроблені за межами країни – в Росії та Білорусії. Військові дії на Донбасі продемонстрували та вкотре акцентували увагу на те, що в умовах, коли практично 95% успадкованого автопарку ЗС України є застарілим, потрібно приймати кардинальні дії спрямовані не лише на ремонт, а й на заміну техніки на нові зразки озброєння, передають Патріоти України.

У світлі гострих автотранспортних потреб ЗСУ Бориспільський автозавод, який входить в концерн «Еталон» освоює новий сегмент ринку – повнопривідних вантажівок. Сьогодні в українській армії налічується не одна тисяча застарілих ГАЗ-66, які потребують заміни. Бориспільський автозавод, який має багаторічний досвід в збірці індійських вантажівок Tata LPT 713 в 2017 році поставив в Україну першу машину з колісною формулою 4х4. Це модель LPTA 713 TC.

Tata LPTA 713 TC вже проходить випробування на військовому полігоні в Україні. Як видно, машина буксирує зенітну установку ЗУ-23. На відміну від індійського донора, автомобіль отримав трохи інший бортовий кузов – без вирізів під задні колеса та інший тент. Кермо розташоване вже зліва, а люк в даху – справа.

Відзначимо, що Tata LPTA 713 TC має повну масу 5,15 і вантажопідйомність 2,5 т. Тобто на 500 кг перевозить більше, ніж ГАЗ-66. Довжина моделі – 5,75 м, ширина – 2,16 м і висота – 2,85 м. Встановлено дизельний двигун Tata Cummins 6BT екологічного стандарту Євро 2 об’ємом 5,88 л потужністю 125 к.с. при 2500 об/хв крутним моментом 500 Нм при 1500 об/хв. Цей двигун виготовляється по ліцензіїї Cummins Engine. Коробка передач 5-швидкісна. Передній міст відключається. Максимальна швидкість досягає 82 км/г. На одному баку автомобіль здатний проїхати до 800 км.

При цьому Tata 4х4 може долати підйоми крутизною до 70% і узгір’я з ухилом до 30%, брати стінку в 0,5 м і не боятися броду глибиною 0,65 м і рову шириною 0,6 м.

Бориспільський автозавод вже показав нову машину військовим. Сьогодні проходять заключні випробування і якщо військових задовільнить співвідношення ціна-якість-функціональність, то Tata LPTA 713 може бути прийнята на озброєння.

Довідка: Tata Motors Limited — найбільший індійський автовиробник. У 2004 році вона купила завод Daewoo з виробництва вантажних автомобілів в Південній Кореї, відомий зараз під назвою Tata Daewoo Commercial Vehicle. У 2008 році компанія Tata Motors викупила в компанії Ford такі відомі марки автомобілів, як Land Rover, Jaguar та Daimler. Оборот ▲ 41 млрд $ (2016) Чистий прибуток ▲ 2 млрд $ (2016 рік).

На сьогодні спостерігається непогана тенденція спрямована на створення в Україні широкого спектру вантажівок вітчизняного виробництва з колісною формулює 4Х4, 6Х6 та 8Х8. Однак залишається низка гострих питань пов’язаних з уніфікацією цієї техніки, зручності в сервісному та післяпродажному обслуговувані, забезпеченістю відповідною кількістю запасних частин, а також доступною вартістю.

Інший момент, це спроможності вітчизняних виробників справитися з тим об’ємом потреб, який на сьогодні є у військах, а сам процес заміни застарілих машин відбувався якомога швидко та максимально прозоро. При цьому слід розуміти, що Армії потрібні не будь-які вантажівки, а ті що відповідають її вимогам.

Зазначимо, що автомобілі вітчизняної марки КрАЗ (регіонала Жеваго) це теж по суті збірна найдешевших імпортних комплектуючих, якість яких викликають нарікання, як цивільних, так і військових користувачів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...