Телеканал "Прямий": Що відомо про новачка медіапростору

24 серпня цього року в День Незалежності розпочав мовлення новинний канал Прямий – амбітний новачок, якого на ринку вважають президентським інструментом політичного впливу.

Генеральний продюсер Прямого Олексій Семенов каже, що канал націлений на вікову категорію 40+

У форматі явний акцент зроблено на новини, прямі ефіри, ток-шоу, аналітику і публіцистику, а також на підсумкові інформвипуски, - передають Патріоти України з посиланням на журнал Новое Время.

Новинний натиск дещо розбавляє гумор і передачі про культуру. І ніяких фільмів або серіалів. Тобто новачок став прямим конкурентом каналам 112 Україна і NewsOne.

Високий рівень конкуренції

За словами медіаексперта Олександра Глущенка, новинні телевізійні ЗМІ конкурують між собою за крихітну частку загальноринкового пирога, що дорівнює всього 2%. В Україні цілодобово показувати новини і конкурувати з каналами, де є традиційні телесеріали, неможливо.

На новинному "п'ятачку" вже топчуться 112 Україна, NewsOne, 24-й канал, який входить в орбіту впливу мера Львова Андрія Садового, президентський П'ятий, а також Еспрессо TV, чиїми власниками недавно стали екс-прем'єр Арсеній Яценюк і дружина голови МВС Арсена Авакова. Є ще й ZIK, який належить бізнесменові Петру Димінському, що втік з країни.

Олексій Семенов, генеральний продюсер Прямого, не приховує: його дітище націлене насамперед на вікову категорію 40+. "Молоді нічого не потрібно, їй не потрібні інформаційні канали. Коли тобі за 40, необхідне спілкування ", - розповідає він. Для спілкування ж передбачені різні інтерактиви – опитування телеглядачів і дзвінки в студію. Щодня на каналі є "черговий по країні", який відстежує головні інформпотоки і може навіть виїжджати на місце подій.

Витрати вище доходів власника

У Прямого дорогуща студія в самому центрі Києва: цілий поверх площею 870 кв. м в бізнес-центрі Парус. Більш того, канал зібрав під своїм крилом потужну команду високобюджетних ведучих: телемастодонти, що залишили Росію Ганапольський і Євген Кисельов, місцеві зірки – Анатолій Анатолійович, екс-ведучий Сніданку з 1+1, а також Кароліна Ашіон, Василиса Фролова і Сніжана Єгорова. У цій же компанії опинився політтехнолог Тарас Березовець і Володимир Ар'єв, екс-журналіст і діючий депутат Блоку Петра Порошенка (БПП).

"З того, що видно – ремонт, техніка, співробітники, – це кілька мільйонів доларів [інвестицій]", - вважає Глущенко.

Офіційним власником каналу є Володимир Макеєнко, екс-депутат Партії регіонів, в минулому перебував у одній політичній силі з нинішнім українським президентом. Його офіційні доходи, на думку експертів, явно менше тих витрат, які вже дозволив собі топ-менеджмент Прямого.

За словами одного з колишніх телевізійних топ-менеджерів, перший рік роботи Прямого або схожого з ним ТВ-ресурсу коштуватиме власнику приблизно до $5 млн, або 130 млн грн. При цьому безпосередні конкуренти новачка на полі новинних "телекнопок" за рік на прямій рекламі заробляють, за даними профільних аналітиків, від 0,5 млн грн до 18 млн грн.

Макеєнко на початку 2000-х приєднався до фракції Солідарність, яку очолює Порошенко, а потім побував в ряді інших політсил, навряд чи має ресурси, щоб дотувати настільки масштабний телепроект. В його останній декларації за 2014-й зазначений дохід в розмірі 8,9 млн грн, з яких 7 млн грн склали кошти, отримані за оренду якогось майна.

Великі інвестиції в новинний формат, який, за даними профільних аналітиків, дає вельми скромні рекламні доходи, а також наявність на каналі людей з команди Порошенка змушує медіаекспертів говорити про зв'язок оточення президента країни з новонародженим телересурсом. Мовляв, глава держави вже почав підготовку до виборів, які відбудуться через два роки. "Канал явно створений під Порошенка. Ми не знаємо точно, хто його купив, але ми розуміємо, що [купили] під президента ", - переконана Наталія Лігачова, шеф-редактор інтернет-видання Детектор медіа.

Колишній Тоніс

Прямий виник на базі заснованого ще в 1989 році телеканалу Тоніс. У 2011-му, за часів президентства Віктора Януковича, власник Тоніса Володимир Костерін "вимушено передав" – саме це дієслово використовував бізнесмен в розмові з НВ, згадуючи історію, – канал людям, пов'язаним зі старшим сином Януковича Олександром. Ті переоформили телевласність на різні компанії.

Однак лише через три роки після Майдану канал позбувся проблемних власників. Спочатку Тоніс викупив сам себе. А потім до справи підключився Макеєнко: в березні 2017-го він став власником 9,5% акцій каналу, а в травні придбав і все інше. Сума угоди і розмір планованих інвестицій топ-менеджмент каналу не розголошує. Поговорити з самим Макеєнком на цю тему НВ не вдалося: новий власник Тоніса не відмовлявся від розмови, але не зміг знайти для неї час.

Зв'язок з Порошенком

На новому інформаційному каналі багато й інших відомих осіб. Причому серед них є навіть подружжя Ар'євих. Сам депутат БПП буде відроджувати на Прямому власну програму журналістських розслідувань Закрита зона, яка виходила на порошенківському П'ятому каналі десять років тому. "Ар'єв у минулому – дуже хороший журналіст-розслідувач. Мені потрібно було показати якісь витоки цієї професії. Це як робити сіквел [продовження] якоїсь чудової історії ", - пояснює появу програми депутата БПП на каналі Семенов.

Один з ведцчих Прямого нардеп від БПП Володимир Ар'єв

Свій проект на Прямому, присвячений культурі, є і у Наталки Фіцич, дружини Ар'єва.

Про зв'язок нового новинного каналу і глави держави експерти почали говорити ще до того, як Тоніс став Прямим.

Так, в січні 2017 року інтернет-видання Українська правда повідомило: Тоніс готується придбати команда президента Порошенка, але офіційним власником стане Макеєнко.

Ще в березні цього року Макеєнко заявив, що будь-якого політичного впливу на Прямий не буде. "Ви побачите це в роботі каналу", - запевняв він. Поговорити з ним зараз НВ не вдалося.

А Семенов за відповідями на всі запитання про фінансування каналу, походження коштів і розмір інвестицій відправляє якраз до Макеєнка. "Макеєнко не втручається в творчість, я ж не ставлю йому запитань", - говорить продюсер. Він додає, що у топових персон Прямого вже напрацьовані ім'я і репутація, і вони, мовляв, не ризикуватимуть усім цим на догоду політикам.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...