Терористом виявився старий зек: Нацполіція розповіла подробиці спецоперації по звільненню заручників у Харкові (відео)

Глава Нацполіції Харківської області Олег Бех повідомив, що чоловік, який вдень 30 грудня захопив відділення Укрпошти в Харкові, вже притягувався до кримінальної відповідальності.

Олег Бех зазначив, що винуватець інциденту 1977 року народження вів антисоціальний спосіб життя і вже притягувався до кримінальної відповідальності за наркозлочини. За словами голови харківської поліції, чоловік, імовірно, потребує допомоги психіатрів, передають Патріоти України.

"Він живий-здоровий, отримав невеликі пошкодження в ході затримання і зіткнення його з одним із заручників", - розповів Бех та додав, що, зі слів заручників, чоловік перебував у стані алкогольного сп'яніння.

"Перебував не зовсім в нормальному стані людина. Ми це вже встановимо шляхом призначення і психіатричних експертиз, і, найголовніше, сьогодні, безумовно, відберемо його біологічні зразки, щоб ми чітко володіли, в якому все-таки він стані був. Попередньо заручники нам повідомили, що він на місці вживав ніби як спиртні напої ", - вказав глава Нацполіціі Харківської області.

Слідче управління ГУ Національної поліції в Харківській області розпочало досудове розслідування за статтею захоплення заручників. Згідно з її санкції чоловікові загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 30 грудня після підтвердження інформації про захоплення заручників у відділенні "Укрпошти" в центрі Харкова, поліція негайно забезпечила евакуацію громадян.

О 15:39 правоохоронці встановили телефонний контакт із заручниками, а о 16:00 було отримано відеоматеріал, на якому терорист демонструє одягнену на тіло вибухівку і заявляє, що вона складається із тисячі вражаючих елементів, які він приведе в дію за допомогою пристрою, що тримає у руці.

За наказом першого заступника міністра Сергія Ярового були підняті співробітники Департаменту КОРД м. Києва, які на літаку Національної гвардії вилетіли в Харків.

Водночас харківський КОРД та спецпідрозділ СБУ "Альфа" зайняли вихідні позиції, взявши очеплену територію під снайперський контроль.

Групі переговірників "поліції діалогу" вдалося вмовити чоловіка звільнити двох неповнолітніх 11 і 13 років, а також трьох жінок, одна з яких – похилого віку.

В обмін йому було запропоновано взяти керівника кримінальної поліції Харківської області В’ячеслава Давиденка, який перебував у цивільному одязі.

Зловмисник погодився на звільнення людей, однак відмовився від обміну їх на співробітника поліції.

В цей час працівники карного розшуку Харківщини проводили заходи щодо його ідентифікації.

Після опитування звільнених заручників за наявними прикметами та специфічними особливостями поведінки та рис обличчя – правопорушника вдалося ідентифікувати.

Ним виявився раніше судимий мешканець Харкова.

Ця інформація значно допомогла в роботі над його психологічним портретом і прогнозах щодо його подальших намірів, зазначають у поліції.

Керівництвом штабу було прийнято рішення залучити до переговорного процесу батька зловмисника, який погодився та надав характеристику сина.

Як повідомляється, правоохоронці розглядали варіант штурму приміщення, однак його ускладнювало підвищене технічне укріплення самого приміщення "Укрпошти": вікна заґратовані з середини, вхідні двері – подвійні, заґратовані із внутрішнім засувом.

При цьому злочинець кілька разів виходив з переговорного процесу, впадав в істерику, погрожував вбити заручників, якщо спецназ піде на штурм.

Ввечері силовики провели спецоперацію, в ході якої з приміщення захопленої будівлі "Укрпошти" було звільнено усіх заручників, а зловмисника затримано.

Як повідомив прокурор області Юрій Данильченко потрапити в будівлю спезназу допомогла одна з жінок, захоплених в заручники.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...