Терористи готуються везти "200-х": Україна перекинула на фронт потужну зброю, кращу за Javelin

22 травня провелися перші випробування довгоочікуваного американського протитанкового ракетного комплексу (ПТРК) Javelin, випробування проводилися спільно з українським аналогом ПТРК "Стугна".

В результаті стрільб в РНБО визнали, що український комплекс впорався зі своїм завданням не гірше за свого американського аналога. І вже 24 травня президент України Петро Порошенко доручив збільшити кількість протитанкових ракетних комплексів "Стугна" в зоні проведення ООС на Донбасі.
Що ж за надпотужна зброя виробляється в Україні, і чим наш ПТРК кращий за американські Javelin'и - йдеться у матеріалі Oбозревателя, передають Патріоти України.

Особливості українського ПТРК "Стугна-П"

"Стугна-П" (експортна назва - "Скіф") - протитанковий ракетний комплекс, розроблений на базі танкового керованого озброєння "Стугна" у Державному Київському конструкторському бюро "Луч". У жовтні 2015 року комплекс був прийнятий на озброєння Національної гвардії України.

Переносний протитанковий ракетний комплекс "Стугна-П" призначений для ураження нерухомих і рухомих сучасних броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену або монолітну броню, зокрема з динамічним захистом, а також малорозмірних цілей типу ДОТ, танк в окопі, легкоброньованих об'єктів і вертольотів.

Особливістю комплексу є можливість наведення ракети на ціль із закритих позицій і сховищ, що знижує ризик знищення навідника зворотнім вогневим ударом противника.

Бронепробиваність: 800 мм при динамічному захисті, без - до 1200 мм.

Дальність стрільби: 100 - 5000 м;

Система управління: по лазерному променю з автоматичним супроводом цілі.

Javelin чи "Стугна"?

ПТРК "Стугна-П" вражає цілі на дальності до 5 км, а американський комплекс - на 2,5 км. Причому пускова стоїть в одному місці, а оператор з пультом може перебувати на відстані 50 метрів у захищеному місці. Тому знищення цілі противника відбувається в безпечних умовах для оператора.

При цьому аналогом за дальністю Javelin є ношений протитанковий ракетний комплекс "Корсар", який, як і "Стугна-П", створений на ККБ "Луч". "Корсар" призначений для ураження танків і легкої бронетехніки, інших небезпечних для піхоти цілей: вогневих точок, бліндажів, особового складу супротивника в укриттях. За необхідності "Корсар" може знищувати "завислі" вертольоти і БПЛА. Дальність ураження цілі - 2,5 км.

Однак ПТРК Javelin є комплексом третього покоління. Після наведення і захоплення цілі ракета не вимагає участі оператора-стрільця. Ракета Javelin має інфрачервону голівку самонаведення, що дозволяє працювати за принципом "вистрілив - забув". Вона може атакувати ціль двома способами: безпосередньо і зверху. Така можливість дозволяє вражати майже всі сучасні танки. Ракета також оснащена системою "м'якого пуску", що дає можливість стріляти навіть із закритих приміщень.

ПТРК "Стугна" - це комплекс другого покоління. Стрілець повинен утримувати ціль в марці прицілу до ураження того ж танка ракетою. Ракети, випущені зі "Стугна-П", б'ють у лобову частину танка, яка завжди добре броньована. У свою чергу, ракети Javelin з інфрачервоною системою наведення вражають ціль зверху, що є більш ефективним.

Але при цьому вартість американського комплексу варіюється у межах $250 тис. - пускова і близько $100 тис. - ракета, що вп'ятеро дорожче за вироблені в Україні ПТРК.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...