Томос для України: Стало відомо, де і коли українці зможуть побачити історичний документ

7 січня по завершенні Божественної літургії Томос про автокефалію Православної церкви України перенесуть в Малу Софію (Трапезну церкву колишнього Софійського монастиря, її ще називають Тепла церква).

У свято Різдва Христового, 7 січня, в найстарішому зі збережених в Україні християнському храмі - Софійському соборі, який в 2018 році відзначив 1000-річчя першого богослужіння, - відбудеться Божественна літургія. У спільній молитві запланована участь президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради Андрія Парубія, народних депутатів, членів уряду, представників інтелігенції, капеланів і волонтерів, передають Патріоти України.

Проведе богослужіння предстоятель Православної церкви України митрополит Єпіфаній. В цей час в соборі буде знаходитися Томос, який 6 січня в Стамбулі митрополиту Епіфанію вручив Вселенський патріарх Варфоломій. На час проведення літургії доступ на територію Національного заповідника «Софія Київська» буде обмежений. Але на Софійській площі розмістять екрани, на які буде транслюватися богослужіння.

По завершенні Божественної літургії Томос про автокефалію Православної церкви України перенесуть в Малу Софію (Трапезну церкву колишнього Софійського монастиря, її ще називають Тепла церква), повідомила прес-служба ПЦУ.

З 12:30 буде відкрито доступ відвідувачів на територію Національного заповідника «Софія Київська», і будь-який бажаючий зможе побачити історичний документ.Трапезна церква знаходиться поруч з Софійським собором - найдавнішим храмом України"Трапезна церква, в якій буде виставлено Томос, була побудована в 1722-1730 роках, - розповіла завідувач сектором «Інституту «Свята Софія» Національного заповідника «Софія Київська», кандидат історичних наук Ірина Марголіна. - Протягом наступного час храм неодноразово реконструювався. Оскільки в наш час він є частиною історико-культурного заповідника, в ньому проводяться виставки. Однак в 2016 році Малої Софії відновили богослужіння. Що, втім, не заважає роботі виставки архітектури Київської Русі. Виходить так: з 8 до 10 ранку проходить служба Божа, вдень відвідувачі заповідника оглядають експозицію, а годин з п'ятої вечора сюди приходять парафіяни. Знаю, що планується масштабна реставрація Трапезної церкви."

Важливо підкреслити той факт, що на початку 1920-х років Софія Київська була центром створеної тоді Української автокефальної церкви, незалежної від російської.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...