Томос на підході: Предстоятель УПЦ КП розповів, якою буде процедура утворення єдиної помісної церкви України

Рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний Синод ухвалить наприкінці літа або у вересні.

Про це заявив предстоятель УПЦ КП, патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, передають Патріоти України.

За словами Філарета, після цього всі архієреї Київського патріархату, Української автокефальної церкви та Московського патріархату, які зверталися до Вселенського патріарха із проханням про автокефалію, мають зібратися на Об'єднавчий собор. На ньому оберуть предстоятеля Української Помісної Православної Церкви. "Сподіваємося, що або наприкінці серпня, або на початку вересня на цьому засіданні Священного Синоду буде прийняте рішення про надання Томосу. Значить, ми повинні провести Об'єднавчий собор. Хто ми? Ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарха. Цей єпископат на архієрейському соборі повинен обрати єдиного предстоятеля Української православної церкви", - підкреслив Філарет.

Раніше патріарх Філарет назвав заяви про "захоплення храмів" та можливість "громадянської війни" через автокефалію прикладом брехні та дезінформації, які є частиною гібридної війни проти України. Філарет зауважив, що за українськими законами всі храми і майно належать громадам – чи на правах власності, чи на правах користування, чи на правах оренди. Філарет запевнив, що насильства після Томосу не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер. Крім того, він запевнив, що Києво-Печерська Лавра буде українською, але коли саме, він не знає. "Можливо через кілька місяців після Томосу, а можливо через кілька років. Для нас це не має принципового значення – бо ми віримо, що справа Української Церкви є правдивою, а раз на нашому боці правда, то Бог нам допоможе здійснити її. Здійснити мирно і добровільно, без всякого насилля", - розповів Філарет.

Він додав, що ніхто не піде "захоплювати Лавру". "Ми за ці понад чотири роки не раз самі заявляли, що заклики "йти на Лавру" – це провокація, яка грає на користь Кремля", - зазначив Філарет.

Джерело: 5 канал
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...