Томос про автокефалію УПЦ: У мережі з’явилися деталі історичного рішення

Вселенський патріарх Варфоломій проінформував предстоятеля РПЦ патріарха Кирила про надання автокефалії УПЦ.

31 серпня у Стамбулі Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про імплементацію рішення про автокефалію в Україні, передають Патріоти України.

Результати зустрічі

Головне питання, яке також обговорювалося (на зустрічі патріархів. – ред.), – це питання про ситуацію в Україні, зауважив митрополит Гальський Еммануїл. "Як ви знаєте, в Україні вже більше 25 років триває розкол, і Вселенський Патріархат прийняв рішення розглянути всі способи, у які може бути проголошено автокефалію Української Православної Церкви. Саме це рішення було прийняте у квітні, і ми вже імплементуємо це рішення, і про це Вселенський Патріархат також повідомив патріарху Кирилу під час його візиту. Два предстоятелі зустрілися і обговорили ці питання у братський і щирий спосіб, і я думаю, що саме так слід чинити й надалі у майбутньому", – додав він.

Диявол у деталях?

Подробиці подій у Стамбулі розкрив прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря). "Патріарх Кирил не досяг всього, заради чого їхав. Спочатку була зустріч в присутності всіх членів Синоду. Потім були перемовини тет-а-тет, лише з перекладом. Представники МП були нервові та напружені. Зустріч завершилася перед 13.00. Очікувалося, що гості лишаться на обід, але вони відразу поїхали", – зауважив він.

Водночас архієпископ додав, що на запитання журналіста до патріарха Кирила, він відповів знервовано, але “явно без задоволення, яке виявляє переговорник після успішних перемовин”.

"У цілому підсумок переговорів для України дає підстави для стриманого оптимізму. Однак не слід забувати, що “диявол ховається у деталях”, – наголосив Євстратій.

За його словами, один зі свідків-українців почув фразу, яку на виході кинув член делегації МП: “Там все было уже решено, мы ничего не смогли сделать”.

"Також повідомляють про “українців у вишиванках”, які на камери російських каналів говорили, що “нікакова томаса нам нє нада”. Традиційна тактика геббельс-TV. Мабуть, прилетіли з Москви одним бортом", – зауважив архієпископ.

Жереб кинуто!

Грекомовне видання Оrthodoxia.info, яке підтримує позицію Вселенського Патріарха, повідомило про рішення щодо Української Автокефальної Церкви. Заголовок новини можна перекласти як “Жереб (гральні кості) кинуто! Україна отримує автокефалію”.

"Ніхто не хоче створити ще один розкол, але хочуть єднання в Церкві. Вселенський Патріархат не загрожує нікому і не сприймає чиїсь погрози", – прокоментував митрополит Еммануїл заяви російських представників про нібито створення розколу.

Євстратій із посиланням на інсайдерів повідомляє, що Московський патріарх пропонував провести міжнародну конференцію з питання української автокефалії, де б сторони виклали свої аргументи та історичні документи. "Цю пропозицію можна взяти на озброєння – після проголошення Томосу провести таку конференцію, щоб спонукати МП визнати автокефалію", – наголошує він.

Крім того, обізнані з “внутрішньою кухнею” МП спостерігачі очікують, що переговори у Стамбулі можуть привести до кадрових рішень.

"Патріарх спробує перекласти свою відповідальність на тих, хто безпосередньо займався “українським питанням” протягом попередніх років", – йдеться у повідомленні.

Світ змінюється?

Відлітаючи зі Стамбулу, Московський патріарх у коментарях журналістам тричі згадав про те, що “світ швидко змінюється”.

"Навіть він зрозумів – так, як було, вже не буде. І тепер готує Кремль і народ до сприйняття об‘єктивних реалій: це не ми (МП), не змогли зупинити автокефалію, це просто світ змінився", – переконаний Євстратій.

Джерело: Факти.ІCTV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...