Томосу бути! - Посланці патріарха Варфоломія допоможуть провести в Україні собор

Огляд ранкових новин в українських ЗМІ...

Вселенський патріарх Варфоломій I

«Москва перейшла на мову ультиматумів. Ніякого діалогу немає» – у статті під таким заголовком «Газета по-українськи» пише, що Російська православна церква пригрозила розірвати стосунки з Константинополем, якщо той надасть Україні автокефалію, передають Патріоти України.

Видання зазначає, що за останні роки між українськими церквами накопичилось багато конфліктів. Їх треба нівелювати. Перед помісним собором, на якому оголошуватимуть автокефалію православної церкви України, може постати питання «неканонічності» Київського патріархату та «анафеми» патріарха Філарета. Це болючий аспект, наголошує газета. Без сторонньої допомоги його важко вирішити. Тому Вселенський патріарх Варфоломій направив до України своїх посланців – екзархів. Вони мають допомогти організувати собор, на якому проголосять Українську помісну православну церкву та оберуть її предстоятеля. Більше про місію екзархів, і про те, коли Україна може очікувати на томос, розповідає «Газета по-українськи».

В цьому ж числі «Газета по-українськи», посилаючись на дані соціологів, стверджує, що у президента Петра Порошенка почав зростати рейтинг. І в другому турі президентських виборів йому опонуватиме Юлія Тимошенко.

Газета «Сегодня» зазначає, що минула літня спека залишає Україну в напруженому очікуванні вердикту місіонерів Міжнародного валютного фонду, які вже тиждень відвідують владні кабінети столиці. А поки функціонери фонду стримано хвалять український уряд, Захід починає оговтуватися від нахабства бойовиків на Донбасі, які анонсували позачергові «вибори». Чітко висловився щодо можливих майбутніх виборів спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. Він наголосив, що ніяких виборів на Донбасі до приходу туди України бути не може, а угрупування «ДНР» і «ЛНР» «не повинні існувати». У середу на офіційному рівні його слова підхопили в самому Держдепартаменті. Не залишилося осторонь навіть польське Міністерство закордонних справ, назвавши ініціативу бойовиків вагомим приводом «ще голосніше заявити про підтримку територіальної цілісності України».

Докладніше з позицією Курта Волкера знайомить читачів газета «Україна молода». У статті «Ми чітко визначили відповідальність Росії за конфлікт» видання знайомить також із заявою Держдепартаменту, в якій наголошується, що впроваджуючи «фальшиві процедури, Росія ще раз демонструє своє нехтування міжнародними нормами та підриває зусилля, спрямовані на досягнення миру на сході України».

Газета «День» у матеріалі «18 років безкарності» наголошує, що юридична і моральна оцінка злочинних дій, зокрема у «справі Гонгадзе-Подольського», необхідна Україні як антидот від кучмізму». На жаль, констатує газета, роки йдуть, а суттєвого прогресу у справі немає. Змінюються президенти, генпрокурори, проходять майдани, давно ухвалені резолюції європейських структур із закликом розслідувати справу Гонгадзе, однак юридична крапка стосовно замовників так і не поставлена. Експерти видання стверджують, що крапки у «справі Гонгадзе» досі немає тому, що в Україні ще не створена система верховенства законів і права, тому високопосадовці, впливові політики та люди з грошима можуть легко маніпулювати судочинством. За такий стан справ відповідає все українське суспільство, бо коли немає відповідної переважної думки, то ситуація не зміниться, переконують експерти.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...