ТОП-5 світових мов: В ООН озвучили цікаву статистику

В Організації Об’єднаних Націй назвали п’ять найпоширеніших мов у світі. Не дивно, що лідером списку виявилася англійська мова.

«Найпоширеніша мова в світі – англійська. На ній говорить 1,5 мільярда жителів планети. Але тільки для 375 млн вона є рідною», – відзначили в організації, передають Патріоти України. «У першій п’ятірці також китайська, хінді, іспанська та французька», – йдеться в повідомленні.

Китайська є рідною для 982 мільйонів людей, а говорять нею всього 1,1 мільярда жителів планети. Що стосується хінді, то нею розмовляють 650 мільйонів людей, в тому числі для 460 мільйонів вона э рідний.

Іспанською говорять 420 мільйонів жителів планети, а рідна вона для 420 мільйонів. І якщо рідною французька мова є для 79 мільйонів людей, то говорять нею 370 мільйонів.

А президент Франції Еммануель Макрон вже встиг заступитися за французьку мову. Він оприлюднив план поширення практики і популяризації французької мови в світі. Мета плану, який складається з 30 пунктів, це досягнення кількості мовців французькою мовою (франкофонів) в світі до 1 млрд до 2065 року. «Французька середня школа за кордоном є основою французькомовного виховання. Ця мережа буде об’єднана і посилена», – заявив Макрон, вказавши, що географічно ці зусилля будуть спрямовані в першу чергу на Африку. У 500 французьких школах за кордоном навчаються 350 тисяч учнів, мета за новим планом – подвоїти їх кількість.

Тим часом, в Україні майже півтори тисячі претендентів на держслужбу провалили атестацію з української мови. Про це повідомили в Національному агентстві з питань державної служби. «За результатами проведеного моніторингу з 1 травня 2017 року по 28 лютого 2018 роки не пройшли атестацію з вільного володіння державною мовою 1 362 особи, які претендують на державну службу», – йдеться в повідомленні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...