Торгівля людьми: Українки розповіли, як потрапляли в рабство

Названо країни, в які люди шляхом насильства і обману потрапляють найчастіше.

30 липня відзначається День боротьби з торгівлею людьми. Згідно з даними Міжнародної організації праці, 21 млн осіб по всій Землі стали жертвами примусової праці, передають Патріоти України.

Найчастіше в рабство шляхом насильства і обману потрапляють до Росії, Польщі, Туреччини, а також в Об'єднані Арабські Емірати.

За першу половину 2018 року згідно з офіційними даними жертвами торгівлі людьми стали 112 українців.

Українка на ім'я Віра (ім'я змінено) десять років тому хотіла поїхати на заробітки, але потрапила в полон. Події того вечора вона досі добре пам'ятає. Через багато років психологічної реабілітації, вона розповіла свою історію.

Віру і її подругу, яким на той час було близько 18 років, по дорозі в магазин зловили двоє невідомих. Дівчат закрили в гаражі, били і два роки змушували надавати сексуальні послуги. "Нам було по 17-18 років. Це було в місті Васильків Київської області. Одного разу ми намагалися втекти з подругою, але нас спіймали. Почали бити і ламати руки. Одну дівчину просто закатали в гаражі. Я втекла і з тих пір наполовину інвалід", - розповіла жертва.

Українка на ім'я Тетяна постраждала від рабства відносно нещодавно. Жінка залишилася одна, вагітна і з трирічним сином на руках. У неї не було житла і роботи і вона зареєструвалася в одній із соцмереж, де оприлюднила свою історію. Через кілька днів їй написала громадянка РФ на ім'я Рита. Вона стверджувала, що готова їй допомогти: оплатити пологи, поселити у себе з дітьми і навіть платити 10 тисяч рублів за послуги покоївки. "Я зібрала маленьку сумку речей і поїхала. Приїхала до Москви і відразу зв'язалася з цією жінкою. Вона пообіцяла мене забрати через два дні. І я в Москві без грошей з дитиною, вагітна, не знаючи, що робити, звернулася в кімнату матері і дитини на Ярославському вокзалі", - розповіла Тетяна.

Жінку оселили в цій кімнаті і там відбулися екстрені пологи. Через два тижні за жінкою вже з двома дітьми на руках приїхала та сама "Рита з інтернету". "Вона закрила нас в будинку, забрала в мене документи. Приїжджала до нас раз на тиждень, привозила продукти, а на вулицю не дозволяла виходити взагалі", - зазначила Тетяна.

"Вона займалася чорною магією і погрожувала мені. Ми були за містом в приватному будинку, а вона - в Москві зі своїми дітьми", - пригадала потерпіла.

Тетяні вдалося врятуватися завдяки сусідам, які разом з дільничним правоохоронцем звільнили українку з рабства, купили квиток на поїзд в рідну країну і дали з собою невелику суму грошей. Тетяна вдома вже рік. Вона зізналася, що забути цей жах не зможе ніколи.

За даними журналістів, за роки незалежності 230 тисяч громадян України ставали жертвами торгівлі людьми. Половина з них – жертви трудової експлуатації, а інші були залучені в сексуальне рабство, жебрацтво і торгівлю органами. "Торгівля людьми – це глобальний злочинний бізнес. Він настільки прибутковий, що охоплює майже весь світ. Тому Україна є країною призначення і країною транзиту, країною походження саме торгівлі людьми", - розповіла координатор роботи з протидії торгівлі людьми Ірина Бойко.

Для повернення до повноцінного життя після пережитого жаху людям необхідна не тільки юридична, а насамперед психологічна допомога.

Психолог Оксана Варварич, яка кілька років щодня бореться за долі постраждалих від рабства українців, розповіла про те, як деякі справляються з трагедією. "У нас є класні кейси, коли людина потім знаходить віру в себе і так само довіру до людей і готова працювати і будувати нове життя. Люди одружуються, готові мати нові відносини, дітей", - зазначила психолог проекту по протидії торгівлі людьми.

Отримати допомогу постраждалі також можуть від держави. В Міністерстві соцполітики за 2018 рік офіційно статус жертв торгівлі людьми надали 122 громадянам України.

Правозахисники наголосили, що ні в якому разі і ні за яких обставин не можна віддавати потенційним роботодавцям оригінали документів. Якщо людина стала жертвою будь-якої експлуатації, потрібно не боятися і негайно звертатися в поліцію та у громадські організації.

За даними UNICEF майже третина жертв торгівлі людьми є неповнолітніми.

Джерело: 1+1
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...