"Трамп не зацікавлений у європейській безпеці. А європейці не знають, що робити в цій ситуації", - німецький експерт

Про роль Німеччини в реалізації "Північного потоку-2", вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) і проблеми між Європейським Союзом й США.

Ґустав Ґрессель

Про це розповів старший науковий співробітник берлінського офісу Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) Ґустав Ґрессель, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

У минулому Ґустав Ґрессель працював у Бюро оборонної політики міністерства оборони Австрії. У Європейській раді з міжнародних відносин австрійський дослідник спеціалізується на тематиці оборони, Росії та країнах Східної Європи.

- Як ви ставитеся до того, що ЄС та Німеччина не змогли чи не захотіли уникнути реалізації проекту "Північного потоку-2"?

- Думаю, Німеччина до кінця не зрозуміла, у що вплуталася. Вони розвіяли багато власних міфів, і ніхто вже не вірить, що це комерційна угода, яка працюватиме згідно з базовим законодавством ЄС. Бо, грубо кажучи, Німеччина захищає незаконну екосистему "Північного потоку-2". Східноєвропейці, скандинави сприйматимуть Німеччину як ворога або підозріло. А Італія та інші південні країни вимагатимуть і для себе такого вибіркового підходу в бюджетній фінансовій сфері.

Бо вони (влада Німеччини, - ред.) обговорюють це між собою і не враховують, як до їхніх дій ставитимуться в Європі. Так Німеччина прийшла до свого зразку ізонаціоналізму (ізоляціоністського націоналізму, - ред.) та інтелектуальної зацикленості на собі. "Північний потік" - наслідок цього.

- Чим керувалася влада Німеччини, коли ухвалювала це рішення?

- Корупцією. Є певне випробування для керівництва Соціал-демократичної партії, і вони відмовилися від посади міністра економіки, щоби гарантувати лобіювання "Північного потоку-2". З точки зору енергетики газопровід не принесе Німеччині величезної користі. Причетні до цього рішення люди керувалися метою заробити.

- Які наслідки матиме угорська кампанія проти Сороса та Юнкера? Взагалі як далеко може зайти конфлікт Угорщини з частиною ЄС?

- Проблема в тому, що є багато країн, які захищатимуть Угорщину з власних причин - Польща, Румунія, Словаччина, Болгарія. Бо вони хочуть свободи у внутрішній політиці, менше нагляду з боку ЄС. Оскільки зараз Орбан (Віктор Орбан - прем’єр-міністр Угорщини, - ред.) у сильному становищі, думаю, що європейці проґавили можливість для жорсткого підходу до нього, яка зберігалася до 2015 року, коли коаліцію проти Орбана можна було сформувати. Зараз запізно - надто багато часу втратили.

- Чого ви чекаєте від діалогу між ЄС та Сполученими Штатами після виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності?

- Було очевидно, що ДРСМД прийде кінець - через порушення з боку Росії. Проблема в тому, що немає ракет, які можна розгорнути у відповідь, і Трамп не зацікавлений у європейській безпеці. Тобто американці не хочуть і не мають, що дати ЄС. А європейці не знають, що робити в цій ситуації.

Путін, погрожуючи всім ракетами, просто посилює страх. Немає спільної позиції та жодного уявлення, що робити. Думаю, не буде суттєвого рішення з цього приводу, поки Трамп не піде з посади.

Франція була більш готовою говорити про стримування кілька років тому. Німці обрали варіант "здатися" - вони відчувають, що у внутрішній політиці ситуація така, що жорстку реакцію не підтримають. А інші країни не мають грошей чи впливу. Поляки думають, що Трамп їм допоможе, та це ілюзія. Однак вони щасливі жити у своєму уявному світі. З іншими так само. Жодної європейської відповіді найближчим часом не буде.

- Які ви бачите небезпеки, пов’язані із протиріччями між ЄС та США в питаннях торгівлі, безпеки, Ірану тощо?

- Торгівля - це найбільше питання. Американська торговельна політика є справжньою загрозою Європі. Щодо Ірану більше шуму, ніж суті. Ніхто в Європі не сприймає США серйозно: ніхто не чекає, що все йде до зміни режиму в Ірані - це лише балаканина адміністрації Трампа для внутрішньої аудиторії, щоби догодити жорстким проізраїльським республіканцям. Однак Трамп нічого не зробить, бо він відходить із Близького Сходу, із Сирії.

Будуть суперечки щодо санкцій і контрсанкцій, риторика, але ніхто не чекає, що США дійсно вдаватимуться до цього.

Щодо торгівлі - ситуація справді погіршуватиметься. Побачимо, чи залишаться американці в СОТ… Якщо ні, це буде досить велика катастрофа.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...