Транспортна революція в Україні: Експерти розповіли, чого чекати водіям і якими будуть штрафи

Після підписання Президентом України закону № 5364 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування в сфері паркування транспортних засобів" водіїв очікує справжня революція.

Очікують, що нові правила почнуть працювати влітку, передають Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

Так, будуть діяти три режими, за якими автомобілістів зможуть залучити до адміністративної відповідальності:

Перший режим - передбачає спілкування між поліцейським і правопорушником, як це було й раніше, з пред'явленням усіх документів і складанням протоколу про порушення.

Другий режим - буде працювати автоматично, він передбачає фіксацію правопорушень за допомогою відеокамер, інформація з яких буде надходити до поліції, де також зможуть скласти протоколи. Щоправда, якщо порушення зафіксують таким чином, з порушника стягуватимуть штрафні бали, яких вистачить на три порушення. Після цього передбачені грошові штрафи.

Третій режим - це фото- і відеозйомка в ручному режимі, яка буде здійснюватися через спеціальну програму, де автоматично відображається місце, час, дата і GPS-координати автомобіля. Здійснювати таку фіксацію зможуть поліцейські й уповноважені від міста інспектори з паркування. До слова, тут ніяких штрафних балів не буде.

Інформацію про порушення будуть вносити до Реєстру адміністративних порушень у сфері безпеки дорожнього руху. На лобовому склі авто залишатимуть повідомлення, а спеціальну постанову відправлять за адресою власника машини.

Оптимальним варіантом буде сплатити штраф у перші десять днів після його отримання, тому що він буде вважатися погашеним, якщо порушник сплатить 50% від загальної суми. Якщо ж його не оплатити за 30 днів, нараховується пеня, пропорційна штрафу. У тому випадку, якщо правопорушник і тоді не зволить сплатити суму, поліція зможе направити постанову у виконавчу службу та вимагати примусової оплати.

Зокрема, штрафувати за порушення правил парковки зможуть і без присутності водія. Квитанцію просто залишать за двірником на лобовому склі.

За останніми даними, у Києві офіційно зареєстровано мільйон двісті тисяч авто. А ось місць для паркування - усього тридцять шість тисяч. "Решта стають де попало. І покарати їх практично неможливо. Якщо порушник уже не за кермом, оштрафувати його не можна. Але все зміниться. Як тільки закон про реформування сфери паркування вступить у силу. Розробники нових правил називають їх чи не революційними", - йдеться в публікації.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...