Трудова міграція: Куди і якими зарплатами заманюють українців

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що безвізовий режим посилив трудову міграцію. Мовляв, тільки в минулому році країну покинуло більше мільйона чоловік.

Люди їдуть на заробітки в Європу, Азію, правда, останнім часом за кращим життям за кордон поїхали й українці з вищою освітою, а не тільки збирачі ягід і пакувальники риби, передають Патріоти України.

Експерти кажуть - причина в низьких зарплатах і безперспективності для людей з дипломами. Деяким з них навіть доводиться тут перекваліфікуватися з учених в далекобійники. Детальніше - в матеріалі "Обозревателя".

Де потрібні вчителі

За словами менеджера представництва Канадського освітнього інституту Global TESOL College Анастасії, попит на українських викладачів в інших країнах зростає. Українців з вищою освітою і відмінним знанням англійської мови чекають в Китаї, Японії, Туреччині, В'єтнамі, Таїланді, Тайвані, ОАЕ, Кувейті та інших країнах.

"Якщо в ці країни запрошують носіїв англійської мови, то їм потрібно платити від $5 тисяч. Українським вчителям платять від $2 тисяч, плюс дають хорошу медстраховку, житло, харчування. Умови дуже хороші і попит на українців дуже зростає, море пропозицій для них", - розповідає Анастасія.

Українців запрошують працювати вчителями в сім'ях, приватних школах, коледжах, дитсадках, приватних бізнес школах. До речі, потрібні українці зі знанням російської мови як іноземної мови у Франції. Викладати будуть на вечірніх курсах для дорослих в Версалі. Також в Париж потрібен учитель танців.

Шукають українських вчителів для викладання гри на гітарі в Швецію, гри на флейті в Париж, потрібні вчителі музики до Великобританії. В ОАЕ шукають вчителів фізики, математики, біології. В Катар потрібні викладачі хімії, фізики, географії.

На Кіпр потрібен бухгалтер, зарплата 64-65 тис. грн. Крім вищої освіти, бажано мати спеціальність математика або програміста, оскільки має бути робота з електронними базами. Доведеться вести бухгалтерський облік кіпрських компаній, здавати звіти, консультувати.

Навіть в Польщу звуть конструктора, йому доведеться конструювати машини в комп'ютерних програмах. Робота 8 годин на день, за годину пропонують 15-18 злотих (приблизно 114-137 грн).

Також в Польщу потрібно інженер-конструктор по 3D друку. А на зарплату в 51-68 тис. Грн в Польщу шукають конструктора з вищою інженерною освітою.

Особливий інтерес до українців з вищою освітою проявляє Литва. В агентстві "Працюйте з нами", яке займається працевлаштуванням за кордоном, кажуть, що в Литві вимоги до працевлаштування відрізняються від Польщі. "Там часто потрібен диплом про вищу освіту", - розповіли в компанії.

Наприклад, навіть ізолювальнику-бляхареві, який буде ізолювати різні труби скловатою і бляхою, - потрібен диплом про вищу освіту. Зарплату обіцяють 33 тис грн (1 тис. євро) на місяць. Працювати доведеться в Бельгії, Німеччині, тому англійська та німецька мови вітаються. Проживання за рахунок роботодавця.

На таку ж зарплату шукають в Литві інженера, технолога, конструктора, електромонтажника з вищою освітою.

Професори в пошуках кращого життя

Доктор економічних наук Олексій Лисенко шукає роботу викладачем за кордоном. Причина - вважає, що перспективи для роботи вченого в Україні немає.

"Я звання доктора наук отримав у 32 роки. Працював доцентом на кафедрах, був сам завідувачем кафедрою. І не повірите, рік стояв на біржі як безробітний, поки мене не взяв на роботу коледж. Брав участь в конкурсі на посаду в КПІ, з шести претендентів я єдиний був доктором наук, решта кандидатів, і за мене не проголосували. Ну про зарплати я вам навіть говорити не буду, це сльози. навіть в Африці вчений отримує 30 тисяч доларів на рік, а у В'єтнамі - $105 тис. на рік. Поки стояв на біржі отримав права водія вантажівок. Так далекобійники розповідали, що вони в місяць за кордоном заробляють $2 тисячі", - розповідає Олексій Лисенко.

За його словами, частина колег також шукає щастя за кордоном. "Деякі їздять до Німеччини, читають там лекції, отримують гроші і повертаються назад. Але якби у мене була можливість, я б тому вже не повернувся", - говорить учений.

Причому на сайті з пошуку роботи за кордоном подібних оголошень від людей з вищою освітою багато. Шукають роботу вчителя, інженери, конструктори, викладачі фізкультури і дзюдо, танців, лікарі.

Зманюють з вузів

HR-експерт Тетяна Пашкіна каже, що великим попитом за кордоном користуються молоді українці з вищою освітою. "Їх починають переманювати вже зі студентської лави. Буквально отримавши диплом магістра вони їдуть в ту ж Польщу, де їм дають право вчитися мало не безкоштовно, а заодно працювати. Причому зазвичай звуть їх на спеціальності, які потрібні країні, але не користуються попитом у тих же поляків. Усі там хочуть бути програмістами, а українців звуть бути конструкторами, інженерами, машинобудівниками - мати справу з залізом і піднімати виробництво. Звичайно, попрацювавши там, ніхто з молодих людей до нас не повернеться", - говорить Пашкіна.

Також, за її словами, попитом в Європі користуються наші хірурги, пластичні хірурги, дерматологи, логісти, фінансисти-аналітики. "В Катар навіть потрібен фітнес-тренер з вищою освітою, вже не знаю навіщо. Учитель в Туреччину, в Москву - інженер електромереж для метро, лікарі в Німеччину", - говорить Пашкіна. Також, за словами експерта, часто українців звуть працювати в країни СНД.

Правда, незважаючи на те, що попит на наших людей з дипломами виріс, все-таки поки вони літаками за кордон не літають, на відміну від різноробочих, нянь, доглядальниць і гувернанток.

Продають будинки

До речі, на Закрпатті зараз є цілі села, де особливо влітку на вулиці не можна зустріти чоловіка - усі виїхали на заробітки. "Це села Діброва, Апша в Іршавському районі, Колачава в Межигірському районі. Там тільки жінки на господарстві. Чоловіки з лютого і до Різдва на заробітках в Європі", - розповідає місцева мешканка Оксана Сидоренко.

За її словами, в селі Колачава навіть стоїть пам'ятник заробітчанину. "Чоловік тримає на руках дитину, і несе валізу, а поруч йде вагітна дружина. Це вони главу сім'ї проводжають на заробітки", - розповідає Оксана Сидоренко.

За її словами, вже є випадки, коли закарпатці цілими сім'ями їдуть жити в Європу. "Якщо раніше вони їхали на сезон і поверталися, то зараз і батьки і діти - всі там, додому навідуються тільки старих батьків відвідати. А якщо їх немає, то вдома навіть продають, або ті порожні", - говорить місцева жителька.

Звичайно, найбільше звідси їдуть працювати будівельниками, водіями, доглядальницями, покоївками, медсестрами. "Є й ті, хто отримав дипломи місцевих комерційних вузів і не знайшовши роботу, їдуть в Європу в пошуках гарного життя. Але думаю, що велика частина з них найближчим часом повернеться. Навряд чи їх з такими дипломами оцінять. Думаю, тоді почнуться проблеми, тому що люди не знайдуть себе ні тут, ні там. Хіба що уряд і місцева влада все таки зрозуміє, що потрібно хоча б не заважати розвивати малий бізнес і дрібне підприємництво. Щоб люди могли самі на себе працювати ", - вважає експерт-соціолог із Закарпаття Віктор Пащенко.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...