Трибунал ООН розглядає позов України до РФ за порушення Конвенції з морського права

В МЗС України заявляють, що угоди з РФ по Азову і Керченській протоці стали формальною поразкою України.

Підписання документів по акваторії Азовського моря і Керченській протоці з Росією стало формальною поразкою України, хоча насправді концепція "внутрішніх вод" ніколи не була реалізована, а єдиним працюючим елементом була взаємна навігація в акваторії Азову. Про це у своїй статті пишуть заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль та радник глави української дипломатії Тарас Качка, передають Патріоти України.

Всі решта суверенних прав лишились індивідуальними і реалізовуються кожною стороною в своїй частині Азову. І міжнародно-правовою базою для реалізації цих прав була саме Конвенція ООН з морського права. Тобто "внутрішніх вод двох держав" і спільного суверенітету двох держав в акваторії Азовського моря ніколи як такого не було.

Зазначається, що Росія начебто домоглася свого лише після відвертої погрози силою на Тузлі, і Україна підписала документи про те, що Азовське море та Керченська протока "історично є внутрішніми водами України і Російської Федерації" чи "внутрішніми водами двох держав".

Автори статті додають, що в рамках роботи над делімітацією кордону сторони навіть визнали берегову лінію один одного і про порушення суверенних прав України, визначених Конвенцією ООН з морського права - від мису Киз-Аул до мису Хроні і в Керченській протоці від мису Хроні до кінцевої точки суходільної межі - в частині акваторії Азова, про що Київ говорить в справі проти Москви.

Наголошується, що Міжнародний трибунал ООН з морського права понад рік виноситиме рішення щодо правових підстав розглядати позов України до Росії за порушення нею Конвенції з морського права по суті.

Вони нагадали, що Україна 2016 року ініціювала судовий розгляд порушень морського права з боку РФ, а у серпні цього року арбітраж вирішив розділити процес на дві складові — юрисдикційну і по суті.

"Відповідно до стандартного правила процедури, РФ ще у травні подала свої заперечення щодо юрисдикції, і, звісно ж, один з пунктів у запереченнях — Азовське море і Керченська протока мають статус внутрішніх вод, а тому арбітри не мають юрисдикції вирішувати справи про порушення українських прав з боку Росії", - зауважили Зеркаль і Качка.

Дипломати долали, що для відповіді на запитання, чи має трибунал юрисдикцію розглядати позов України, "арбітри мають ретельно вивчити природу наших двосторонніх договорів".

"Правові позиції арбітра з цього питання будуть найкращим показником для того, як надалі розвивати правові відносини з РФ щодо статусу Азову і Керченської протоки. Рішення щодо юрисдикції можна чекати в межах 12-15 місяців", - повідомили Зеркаль і Качка.

Вони переконані, що РФ не відмовилася від своєї позиції.

"Навіть формально — заперечення проти юрисдикції трибуналу щодо морського права означає одне: на думку Росії, немає іншого шляху, ніж політичні домовленості на правах сильного", - йдеться у статті.

Автори публікації наголошують, що українська сторона має "ретельно готувати позицію щодо юрисдикції і захищати інтереси України всіма правомірними способами".

"Правомірність нашої позиції дозволяє говорити про надання підтримки нашим Збройним силам, про посилення дипломатичного і санкційного тиску проти Росії", - заявили дипломати.

Як повідомлялося раніше, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала спір з РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права.

У заяві МЗС наголошувалося, що офіційний Київ готовий довести в арбітражі, що Росія зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у своїх морських акваторіях та на континентальному шельфі у прилеглих до Криму морських зонах, в тому числі правом на природні ресурси континентального шельфу.

19 лютого 2018 року Україна надала в Міжнародний трибунал меморандум, що містить виклад всіх обставини, на які спирається позиція України, а також їхнє юридичне обґрунтування.

В МЗС вважають необґрунтованими заперечення РФ стосовно юрисдикції Арбітражу розглядати позов про порушення Росією Конвенції з морського права.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...