"Це масштабна подія, яка заслуговує аналітичної оцінки", - відома українська письменниця про Томос

Очікується, що автокефальна церква в Україні буде мати повне самоврядування.

Надання Україні Томосу про автокефалію УПЦ – це глобальна подія історичного масштабу, вважає знаменита українська письменниця і філософ Оксана Забужко. Таку думку вона висловила в ексклюзивному коментарі для Styler, передають Патріоти України.

"Це масштабна подія, яка заслуговує аналітичної оцінки істориків, знавців релігії, політологів. Коротше кажучи, оцінки всього гуманітарного сектора. І це якраз можливість усім нам, що називається, доторкнутися до історії руками", - пояснила свою думку Забужко.

"Давайте говорити відверто: що ще важливіше було за 21 сотню років? Християнській церкві – два тисячоліття, розумієте? І коли хтось починає говорити, що у 21 столітті такі питання чомусь неважливі, коли люди, яким жити на світі плюс-мінус сімдесят років, дозволяють собі судити інституцію, якій більше двох тисяч років, то це трошки смішно", - уточнила вона.

Нагадаємо, до цього часу в Україні діяла лише одна канонічна Українська православна церква (УПЦ МП). У свою чергу УПЦ Київського патріархату і Українська автокефальна православна церквою визнані не були. Тепер, як очікують в Україні, ситуація зміниться. Автокефальна церква буде мати повне самоврядування. УПЦ отримає право обрання предстоятеля, видання статутів, канонізації святих і так далі.

Оксана Забужко вважає, що це докорінно змінює ситуацію з Українською православною церквою в Україні. "Ми нарешті повертаємося до прямого діалогу з тим самим Царгородом, з Константинополем. Ми відновлюємо, відчищаємо ранньомодерний формат "мазепинської" України", - сказала письменниця.

За її словами, надання Україні Томосу про автокефалію - це повернення до проекту "мазепинської" України. "Ми повертаємося до того проекту, коли в 17 і на початку 18 століття українці вирішували, чи будувати їм православну імперію з центром у Москві, чи їм будувати ось цю саму гілку, ось цей пояс від Стокгольму до Стамбулу", - уточнила свою думку Оксана Забужко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...