"Це не таїнство": На Росії Сходження Благодатного вогню назвали великим бізнесом

Момент сходження Благодатного вогню в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі у Велику суботу напередодні Великодня дивним чином вписується у сітку мовлення російського телеканалу НТВ.

"Благодатний вогонь "сходить" в районі 14-16 годин по Москві. Це пов'язано з трансляцією НТВ",- сказав "Обозревателю" російський незалежний журналіст, член Конгресу російської інтелігенції, релігієзнавець Валерій Отставних, передають Патріоти України.

За його словами, "НТВ можна назвати не лише спонсором цієї трансляції, але і генеральним спонсором сходження Благодатного вогню".

У цьому контексті Отставних зазначив: ця церемонія і ажіотаж, пов'язаний з нею - "це дійсно дуже великий бізнес". "Безумовно, російські гроші для єрусалимського патріарха - а дуже багато єрусалимських патріархів були людьми дійсно жадібними - це дуже суттєво", - переконаний він.

Відповідаючи на запитання, наскільки обґрунтованими є підозри про те, що насправді в храмі Гробу Господнього відбувається не диво, а звичайний фокус, про що, зокрема, заявляв священик Вірменської патріархії Самуїл Агоян, релігієзнавець сказав: "Це не таїнство, це церковний благочестивий обряд у Велику суботу - запалення вогню в тому місці, де, за переказом, знаходилося тіло мертвого, а потім вже і воскреслого Христа".

У той же час Отставних зауважив, що часто люди розуміють під дивом якісь надприродні явища, супроводжувані "разверстими небесами і гласом з неба" або, принаймні, щось не менш дивовижне, ніж ходіння по воді.

"Але люди не бачать справжніх чудес. Вони не розуміють, що таке диво. Вони не хочуть бачити чудо в повсякденному житті, коли в житті відбувається щось хороше і чудове. Чудо - часто явище непомітне. Наприклад, одна людина пробачила іншу - і не чекала від неї відповіді. А той раптом подзвонив і сказав: "Слухай, я все зрозумів". Ось це чудо", - підкреслив релігієзнавець.

"Ну, привезли лампадку в храм, ну, запалили це діло - яке відношення це має до твого життя, якщо ти сам не став кращий, якщо твоє життя не змінилосся, якщо життя твоєї країни не змінилося?" - запитав він.

Нагадаємо, тисячі паломників, які у Велику суботу 7 квітня напередодні Великодня заповнили храм Гробу Господнього, стали свідками сходження Благодатного вогню, який з'явився за молитвами про дарування дива патріарха Єрусалимського і віруючих.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...