Центр протидії корупції вимагає від генпрокурора порушити кримінальне провадження проти Юлії Тимошенко

"Звідки гроші?" - це дратівлива тема для кандидатки в президенти.

У Центрі протидії корупції зазначають, що Юрій Луценко має внести справу до Єдиного реєстру досудових розслідувань і визначити підслідність за НАБУ, передають Патріоти України.

"Наприкінці 2018-го року ЦПК надіслав аналогічні заяви до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з відповідними копіями документів, що свідчать про приховані витрати Юлії Тимошенко на послуги американських лобістів", – йдеться в повідомленні антикорупціонерів. Однак ні в САП, ні в НАБУ тоді не внесли відомості до ЄРДР та не розпочали розслідування.

Нагадаємо, ЦПК вже звертався до Солом'янського райсуду Києва, але той відмовився зобов'язати НАБУ почати розслідування щодо однієї з головних претенденток на президентську посаду. Після відмови суду пройшло два тижні, і тепер антикорупціонери висловили свої вимоги безпосередньо Луценку.

Коротко про суть справи. Рік тому стало відомом, що американська фірма "Two Paths LLС" найняла піар-компанію "Avenue Strategies Global LLC" представляти інтереси Тимошенко. Йшлося про виплату $390 тисяч у 2018 році піарнику Барі Беннетту. І якщо у вітчизняних піарників не прийнято світити заробітки, то американські чесно відзвітувалися про отримані кошти за виконані роботи у звітності, поданій до Департаменту юстиції США.

У цьому ж звіті сказано, що американська компанія Innovative Technology and Business Consulting, найняла лобістів The Livingstone Group LLC для організації у 2018 році зустрічей Тимошенко з політиками у Вашингтоні. Вартість цих послуг складає $50 тисяч на місяць. За період з червня 2018-го по червень 2019 року за контрактом має бути заплачено $600 тисяч. Ця ж компанія найняла американську журналістку Наомі Дектер Мунсон забезпечувати медіа-підтримку Тимошенко в Штатах. А це ще $180 тисяч. Ці суми, кажуть в ЦПК, в декларації Юлії Володимирівни не відображені. То ж виникає справедливе запитання: звідки взялося більше мільйона "зелених" на заокеанських лобістів.

Лідерка "Батьківщини" в разі старту розслідування, звісно, може сказати, що особисто нічого не платила, а платили друзі. Імена яких доведеться називати. А якщо ці друзі ще з Європи чи США, то вони відразу потраплять у поле зору тамтешніх антикорупційних органів. Простіше кажучи, вимальовується неприємна перспектива для Тимошенко. До слова, Тимошенко на початку лютого поскаржилася на Петра Порошенка до НАЗК щодо збагачення президента. І таким чином намагалася відвести увагу від себе.

Цікаво, що вона 7 лютого зустрілася з представниками ініціативи "Антикорупційний порядок дня", до складу якої входить і ЦПК. Після цієї зустрічі прес-служба партії Тимошенко повідомила: Віталій Шабунін подякував команді "Батьківщини" та її лідерці за антикорупційну діяльність. Однак сам голова ЦПК згодом пояснив: було так, але не зовсім – дякував за позицію фракції при голосуванні за антикорупційні законопроекти. Сьогоднішнє ж звернення "Центру протидії корупції" до ГПУ, схоже, дезавуювало всі піар-вигоди для Тимошенко, які вона винесла зі згаданої зустрічі.

Спробуємо розібратися, чому ж громадські активісти, яких не запідозриш у сентиментах до діючої влади, вирішили нагадати суспільству про фінансовий бік цієї кандидатки в президенти саме в розпал передвиборчої кампанії. Варіант перший – і на ньому, скоріше за все, робитимуть акцент прихильники лідерки "Батьківщини" - антикорупціонерів "попросили" це зробити на Банковій. Виглядає неправдоподібно, але цілком вписується в тактику Тимошенко – влада тисне на чесного кандидата, бо боїться її перемоги. Дивись, Шабуніна ще й до "порохоботів" зарахують…

Насправді, стосунки "Батьківщини" з так званими "грантоїдами" складаються непросто. З одного боку, Юлія Володимирівна ще в червні під час презентації "Нового курсу" ініціювала широке долучення громадських організацій до обговорення її ідей. Проте ті в переважній більшості вирішили не зв'язувати себе з одним із кандидатів у президенти. Більш того, оприлюднюють неприємні для Тимошенко речі: то звинуватять у плагіаті, то поставлять на чолі рейтингу політичних маніпуляторів та брехунів. Одним словом, перетягнути на свій бік отримувачів західних грантів лідерці "Батьківщини" точно не вдалося.

Чому? Мабуть, тому, що ті підозрюють: в разі президентства Тимошенко їх намагатимуться відтерти від усіх процесів, до яких вони нині долучені (або ж де мають можливість тиснути медійно) – громадських рад, конкурсних комісій по відбору посадовців тощо. Зараз у них не все гладко з владою, однак та не вдається до сумнівних експериментів на кшталт нової Конституції чи повного переформатування державних інституцій, що обіцяє Тимошенко. В результаті цього процесу роль НАБУ можуть мінімізувати, натомість громадські антикорупціонери наполягають на розширенні повноважень Бюро Артема Ситника.

Другий варіант – ЦПК та інші подібні організації зробили ставку на Володимира Зеленського. 28 січня команда шоумена зустрілася з Віталієм Шабуніним, нардепом Сергієм Лещенком, екс-членом НАЗК Русланом Рябошапкою. Тоді Шабунін повідомив, що Зеленський підтримав антикорупційний порядок денний, запропонований 20-ма провідними антикорупційними організаціями. Вочевидь, вказані особи добре розуміють, що за фронтменом "95 кварталу" простежується тінь олігарха Ігоря Коломойського. Але враховуючи, що лише Зеленський з усіх "нових облич" має президентський рейтинг, для них він може виглядати як прийнятний варіант.

Якщо ця версія правильна, тоді вимога ЦПК до ГПУ почати розслідування стосовно ймовірного незаконного збагачення Тимошенко виглядає зрозумілою: слідство, а з ним і оприлюднення фінансових моментів діяльності цього політика, здатне спричинити падіння рейтингу кандидатки в президенти. Що полегшує завдання Зеленського.

Та у цій грі є слабкі сторони. Перша – не факт, що слідство розпочнуть, а якщо розпочнуть, то не форсуватимуть саме через його політичну вмотивованість під час передвиборчої кампанії. Не дарма ж НАБУ не зацікавилося Юлиними грошима. Тут може бути й ще один мотив – наші просто не хочуть зв'язуватися з будь-чим, що якось пов'язане з Америкою. Досить історії з Полом Манафортом і Дональдом Трампом.

Друга слабка сторона – ключові учасники виборів прораховують варіанти своєї участі в другому турі, з ким буде легше змагатися за головний приз. Тимошенко має забагато слабких точок, і оплата послуг американських лобістів з сумнівних джерел не найслабша з них. Тому якби не наполягали на своєму антикорупціонери, рішення щодо порушення справи (очевидно її все ж порушать) і темпів слідства прийматимуть, враховуючи фактор соціологічних рейтингів основних борців за булаву.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...