Центробанк РФ занепокоєний: Половина російських банків лопне, якщо ціна на нафту різко впаде

За підсумками стрес-тестів Банку Росії регулятор виявив проблеми у 117 банків - вони ризикують зіткнутися з дірками в капіталі, якщо ціни на нафту різко підуть вниз.

Більш того, банкрутство кількох організацій може привести до "ефекту доміно", який торкнеться ще 107 банків, - повідомляє "Лента.ру" з посиланням на доповідь російського регулятора, передають Патріоти України.

За оцінками ЦБ, на ці 117 банків припадає близько 30,6% всіх банківських активів. ЦБ попереджає, що в разі розвитку негативних сценаріїв, є серйозний ризик зіткнутися з дефіцитом капіталу. Загальний обсяг діри в капіталі 117 банків оцінюється в 500 млрд рублів.

Стрес-сценарій, яким ЦБ тестував банки, включав в себе різке падіння цін на нафту і зростання курсу рубля. Останній стрес-тест на увазі падіння курсу рубля на 39% і падіння цін на нафту до $25 за барель, російська економіка ж за цей період падала на 3,9% ВВП. Стрес-тести проводилися ще в 2017 році, результати аналізу публікують тільки зараз.

"Навіть з урахуванням доходів, які можуть бути отримані в стресовому періоді, діяльність банківського сектора буде збитковою", - визнає Банк Росії, відзначаючи, що в разі розвитку шокового сценарію, 51 з 117 банків просто б впали і не змогли б дотримати нормативи щодо достатності капіталу. На ці банки припадає 19,1% всіх банківських активів, відзначає регулятор.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...