Цифрова мафія: П'ять найвідоміших хакерських угруповань, що діють проти України

Anonymous Ukraine, APT28, APT29, SendWarm і CyberBerkut - так виглядає п'ятірка кіберзлочинних антиукраїнських груп.

Журнал Новое Время опублікував список п'яти найвідоміших хакерських угруповань, які діють проти України, передають Патріоти України.

1. Anonymous Ukraine

Anonymous - створена в 2002 році група анонімних хакерів, яка виступає проти цензури в Інтернеті. В Україні працює як Anonymous Ukraine. Найбільш відомі атаки групи - злом електронної пошти МЗС України в жовтні 2013 року, а також публікація листування і особистих даних Віталія Кличка в листопаді того ж року. Кібератаки групи на сайти країн Балтії під час навчань НАТО в листопаді 2013 року були проведені з російських IP-адрес.

2. APT28

Створена в 2004 році група фахівців з кібершпіонажу, також відомих під іменами Tsar Team, Fancy Bear, Sofacy, Pawn Storm, Sednit і Strontium. Експерти звинувачують їх у роботі на російські спецслужби. В Україні група впровадила вірус Snake/Uroborus/Turla для отримання повного доступу до інформації, що зберігається на атакованих серверах держструктур, ЗМІ та фінансових компаній в 2013-2014 роках. Ця ж група намагалася викрасти дані про розслідування катастрофи рейса MH17.

3. APT29

Зайнята в сфері кібершпіонажу група, що діє з 2008 року імовірно на території Росії. Інші назви - Cozy Bear, The Dukes, Office Monkeys. За допомогою соціальної інженерії і фішинг-кампаній група отримувала доступ до даних своїх жертв. Угруповання здатна здійснювати технічно складні і тривалі атаки, що свідчить про фінансування на рівні держави. Наприклад, в 2013 році вірус The Duke приходив в Україну під виглядом фальшивих pdf-документів, що імітують офіційні папери на актуальні теми політичного контексту.

4. SendWarm

Створене в 2009 році хакерське угруповання, яке пов'язують з Росією, діє також під назвою Electrum. Воно має відношення до розробки шкідливого ПО Crash Override, націленого на атаку енергосистем різних країн. Саме SandWarm розробила вірус SendEnergy3, який атакував Прикарпаттяобленерго, Київобленерго і Чернівціобленерго в 2015-му. Аналогічній атаці в грудні 2016- го піддалася підстанція Північна в Києві.

5. CyberBerkut

Проросійська група хакерів, утворена в 2014 році після розформування спецпідрозділу Беркут українського МВС. Основні кібератаки групи - створення перешкод у роботі українського ЦВК під час президентських виборів, DDoS-атаки на сайти МВС, Генпрокуратури і президента України. CyberBerkut взяв на себе відповідальність за публікацію розмови між міністрами закордонних справ Естонії та ЄС з коментарями, що дискредитують дії української опозиції на Майдані.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...