Тур вихідного дня: Сім цікавих міст недалеко від Києва (фото)

Уже в наступну суботу в нашу країну прийде осінь. Сподіваємося, що осіння погода буде теплою і м'якою і дозволить відпочити в мальовничих парках, відвідати екскурсії в історичних садибах і палацах, оцінити музеї та інші визначні пам'ятки українських міст.

Коростишівський кар'єр в Житомирській області

А щоб ви могли спланувати свої осінні вихідні і виїхати з міста хоча б на один-два дні, представляємо добірку красивих і цікавих міст недалеко від Києва. Достатньо просто взяти машину або сісти в автобус і вирушити в міні-подорож, передають Патріоти України.

Качанівка

Недалеко від села Качанівка на березі річки Смош в Ічнянському районі Чернігівської області розташований однойменний Національний історико-культурний заповідник. Він був створений в 1981 році на основі палацового ансамблю і парку дворянської садиби. Першу згадку про Качанівку відносять до початку 40-х років XVIII століття.

Цікаво, що це єдиний в Україні палацово-парковий комплекс царських часів, що повністю зберігся. На мальовничій території Качанівки можна подивитися на сам палац з флігелями, побудований в стилі російського класицизму з елементами неокласицизму, вежу, дві служби, Качанівський парк, розташований на двох ярусах, садибну церкву, павільйон Глінки на вершині пагорба біля ставка і романтичні руїни.

Якщо після відвідування Качанівки у вас ще залишиться небагато часу, рекомендуємо також відвідати пам'ятник садово-паркового мистецтва середини XIX століття - Тростянецький дендропарк та палацово-паркові ансамблі в Сокиринцях і Дігтярях.

Переяслав-Хмельницький

Відмінний варіант для туру вихідного дня - поїздка в Переяслав-Хмельницький на Київщині. У цьому місті-музеї культурну програму можна поєднати з відпочинком на природі. Потрапивши в Переяслав-Хмельницький, неодмінно варто відвідати музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, де представлені архітектура і звичаї українців від глибокої старовини до XIX століття, музей Трипільської культури, музей кобзарського мистецтва, музей історії бджільництва і музей українського рушника. Всього в місті 27 музеїв, і багато з них розміщені на одній вулиці.

Також туристичної уваги гідні церкви, монастирі та собори Переяслава-Хмельницького, площа Переяславської ради і два прекрасних парки біля площі Богдана Хмельницького.

Коростишів

Поки осінь ще буде радувати нас теплом, варто поїхати в Коростишів і на Коростишівський кар'єр.

Коростишів знаходиться недалеко від Житомира на березі річки Тетерів. Незважаючи на те, що місто невелике, тут є на що подивитися. Наприклад, на старовинний Костел Різдва Пресвятої Діви, Коростишівську учительську семінарію, будівлю поштової станції, місцевий парк і неймовірної краси Коростишівський кар'єр. Затоплений гранітний кар'єр на околиці Коростишева являє собою штучне озеро і привертає дедалі більше туристів і любителів красивих фотографій.

Радомишль

Радомишль - одна з візитних карток Житомирської області. У цьому місті варто відвідати замок-музей Радомисль з прилеглим ландшафтним парком і величезним музеєм ікон, Радомишльську паперову фабрику, музей флори і фауни, а також пивний комбінат Радомишль, де в 1886 році виробляли класичне чеське пиво Пілснер.

Батурин

Батурин розташований в Чернігівській області на березі річки Сейм. У цьому древньому місті, який був резиденцією гетьманів Лівобережної України, варто відвідати національний історико-культурний заповідник Гетьманська столиця.

У комплекс заповідника входять 39 історичних, археологічних, архітектурних і природних пам'яток, серед яких - палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського, Воскресенська церква-усипальниця Кирила Розумовського, Будинок Генерального Суду Лівобережної України з парком, Миколаївський Крупицький монастир, Цитадель Батуринської фортеці та багато інших визначних пам'яток.

Чернігів

Чернігів - одне з найбільших міст Київської Русі. Це місто на Десні вражає своїми маленькими церквами, величними храмами й древніми монастирями. У Чернігові варто відвідати історичну частину міста - Чернігівський дитинець з його Чернігівською фортецею і двома середньовічними храмами: Спасо-Преображенським собором XI століття і Борисоглібським собором XII століття.

Також в Чернігові потрібно побувати на Червоній площі - улюбленому місці відпочинку місцевих жителів, де часто проводять міські свята, ярмарки, фестивалі та працюють дитячі атракціони. Тут завжди жваво і весело. До того ж, площа відрізняється прекрасним архітектурним ансамблем.

Не забудьте піднятися на найвищу точку Чернігова - Болдині гори, звідки відкривається приголомшливий вид на місто, а також обов'язково відвідайте стародавні Антонієві печери, де екскурсоводи обов'язково розкажуть вам легенду про що примару, яка тут мешкає.

Умань

Звичайно ж, головна визначна пам'ятка Умані - національний дендрологічний парк Софіївка. Парк був побудований більше 200 років тому графом Станіславом Потоцьким для своєї дружини Софії.

Увагу туристів у Софіївці приковують рідкісні рослини, унікальні скульптури і пам'ятники архітектури. Тут ви знайдете чарівний зелений лабіринт, фонтани, скелі, містки і гроти, водоспад і підземну річку, оціните статуї давньоримських і грецьких богів і героїв. Парк буде цікавий і компанії друзів, і сім'ї, і закоханим.

Крім Софіївки, в Умані цікаво відвідати найстарішу будівлю міста - Василіанський монастир з його таємничими підземеллями, краєзнавчим музеєм, будівлею колишнього вищого народного училища, Свято-Миколаївським собором, унікальною пам'яткою торгової архітектури - Торговими рядами, красивим корпусом Уманського національного університету садівництва і багато іншого.

Крім того, в Умані розташований унікальний світломузичний фонтан Перлина кохання, який входить до трійки найбільших і найкрасивіших фонтанів України.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...