Туристичні замітки: Середина світу, або Що потрібно побачити в Еквадорі

На Галапагоських островах можна зустріти морського котика, що спокійно відпочиває на лавці, але чіпати його не варто – це загрожує висилкою з острова...

Тропічні ліси, білосніжні пляжі, екзотичні тварини – це все про Еквадор, країну, що знаходиться на лінії екватора. Ловіть поради, чим зайнятися на межі двох півкуль Землі, - розповідають в Bodo Travel, передають Патріоти України.

Еквадор

Історичний Кіто

Наше знайомство з країною почалося з давньої столиці Кіто. У місті безумовно є на що подивитися: це і доглянута центральна площа, і красивий Президентський палац, і велична Базиліка дель Вото Насьональ. Базиліка – найвища будівля в Кіто, і на верхівці собору розташований оглядовий майданчик. Сміливці з нашої групи не побоялися піднятися на дах, з якого відкривається неймовірна панорама міста.

Ще одна визначна пам'ятка знаходиться неподалік від Кіто – пам'ятник Середина світу. Саме там проходить лінія екватора, що з'єднує Південну та Північну півкулю. Обов'язково загляньте в музей Інтіньян, що чимось нагадує наш Експеріментаніум. У ньому кожен може дослідити дію магнітних сили Землі, проводячи різні досліди з водою, рівновагою і так далі.

Гойдалки на краю світу

Одне з найяскравіших вражень нашої поїздки – політ на високогірних гойдалках Fantasias de Vola. Встановлені вони на краю обриву на висоті 2500 метрів над рівнем моря. Перед катанням видають страховку і пристібають до крісла. Тривожно, але про все забуваєш, коли злітаєш над бездонною прірвою. Знову відчуваєш себе дитиною, а від польоту захоплює дух.

Канопи-тур над водоспадами

Не менш драйвова активність – канопи-тур до водоспаду Фата нареченої. У лежачому положенні вас прив'язують до спеціального тросу і відправляють у «вільний політ» через прірву. Домчавши до водоспаду, потрібно повторити маршрут в зворотному напрямку – нам в цей момент додав адреналіну сильний вітер. Хоч і було страшно, але круті емоції однозначно були того варті. А якщо вражень все одно виявилося мало – спробуйте гойдалки Політ кондора. Сходинка просто йде з-під ніг, і ви летите в безодню. Екстремали таку розвагу точно оцінять.

І, якщо вже говорити про водоспади, то в Еквадорі мій особистий топ очолює Сковорода диявола. Стоячи поруч з ним, усвідомлюєш всю міць стихії. Потік настільки потужний, що за кілька хвилин від водного пилу весь одяг промокає наскрізь. До речі, біля водоспаду є невеликий лаз: якщо проберетеся в нього, зможете доторкнутися до самої води.

Трекінг на вулкан Котопахи

Сходження на вулкан для кожного з нас стало справжнім викликом. Підніматися було непросто: після 3000 метрів багато учасників почали відчувати висоту. Проте, ми дісталися – разом з гідом-провідником подолавши 4180 метрів.

Після цього наша група вирушила до відомої лагуни Кілотоа – бірюзового озера, розташованого в кратері вулкана. Наближався вечір, і на оглядовому майданчику ми опинилися під час заходу. Краєвиди там просто неймовірні, вийшло багато красивих фотографій.

Галапагоси

Морські котики і слонові черепахи

Коли прилітаєш на Галапагоси, розумієш, що потрапив у справжнісінький рай. Острови схожі на величезний зелений заповідник, у якому тварини – повноправні господарі, а ти – всього-на-всього гість. Ось гігантська сухопутна черепаха спокійно розгулює чиїмось подвір'ям, а ось морський котик, який відпочиває на лавці. На пляжі можна зустріти чорних ігуан, що гріються в променях сонця. Вони дуже спокійні і мало рухаються – ідеальні моделі для фото.

На островах тварини нас оточували буквально всюди. Виходиш вранці поплавати в океані і бачиш, як поруч пірнає морський котик, в двох метрах від тебе – гойдається на хвилях пелікан, і десь неподалік видніється величезний скат. Це справжній National Geographic в офлайн-режимі.

Снорклинг у гроті Лас Грітас

Грот Лас Грітас знаходиться на Санта-Крус – другому за величиною і найбільш населеному острові Галапагосів. Дуже красиве місце. Частина ущелини прихована під водою, а в прозорих хвилях плавають великі риби-папуги. Якщо зберетеся в Лас Грітас, захопіть із собою маску для плавання: підводна частина ущелини вражає не менше, ніж розташована над поверхнею.

Хайкінг на Сьєрра-Негра

На Галапагоських островах Ісабела у нас був хайкінг до Сьєрра-Негра. Це один з найбільших діючих вулканів у світі – останнє його виверження відбулося в 2005 році. З оглядового майданчика навіть вдалося побачити застиглі потоки лави.

З оглядового майданчика відкривається краєвид і на кальдеру Сьєрра-Негра. Видовище вражаюче: 11 км в діаметрі і 90 м в глибину. Обов'язково потрібно брати камеру – виходять приголомшливі кадри.

Лайфхаки

Одяг. Під час нашої подорожі погода постійно змінювалася: від зливи з градом до яскравого сонця. Температура в Еквадорі була 20-25 ° C, а от на Галапагосах стояла спека. Зате для трекінгу на вулкан краще взяти теплий одяг і дощовик.

Акліматизація. В Еквадорі, як і в Перу, у багатьох мандрівників починаються труднощі з диханням – Кіто розташований на висоті 2850 метрів над рівнем моря. Потрібен час для акліматизації, а тому зі сходженням на Котопаксі краще почекати день-другий.

Транспорт. Плануючи водні екскурсії, орендуйте особистий катамаран. Так ви будете більш мобільні і побачите більше, ніж в рамках стандартних турів. А ще зможете вийти у відкритий океан вранці, щоб уникнути спеки.

Супровід. Для трекінгу обов'язково найміть досвідченого провідника. Та й взагалі подорожувати по Еквадору краще групою в супроводі гіда.

Мова. Знання іспанської буде перевагою. Лише невеликий відсоток місцевого населення говорить англійською.

Правила. До тварин на Галапагосах краще не підходити ближче, ніж на півтора-два метри, а чіпати їх категорично заборонено. Вас можуть оштрафувати і навіть депортувати з островів.

Гроші. Візьміть у подорож дрібні гроші. Для еквадорців навіть 50 $ – велика сума, вам просто не знайдуть здачу.

Зв'язок. Роумінг у країні недорогий, але за бажанням можна купити і місцеву картку. Однак будьте готові витратити годину часу на її оформлення, адже еквадорці нікуди не поспішають і працюють повільніше, ніж ми звикли.

Шопінг. За сувенірами найкраще вирушити на Галапагоський острів Санта-Крус.

Що привезти додому?

● Тематичні прикраси зі срібла.

● Футболки з цікавими принтами і дизайном.

● Різні сувеніри з логотипом станції Чарльза Дарвіна.

● Смачної кави.

● Статуетки з дерева.

Навіщо повертатися?

Еквадор і Галапагоси – travel-напрямок для мандрівників зі стажем. У нашій групі були туристи, що об'їздили по 40-50 країн. Здавалося б, не залишилося місць на планеті, від яких у них захоплює дух. І тим не менше, колоритна держава в Південній Америці вміє дивувати і надихати. Сюди хочеться повертатися за новими враженнями і яскравими емоціями. Must do наступної подорожі:

● відвідати термальні джерела в місті Баньос;

● зайнятися снорклінгом біля берегів острова Бартоломе;

● влаштувати райський відпочинок на знаменитому пляжі Тортуга Бей;

● побувати на станції Чарльза Дарвіна, де зможемо дізнатися більше про роботу знаменитого вченого.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...