Тимошенко, Порошенко, Яценюк, Льовочкін: Як українські політики купують любов США

Українські політики платять чималі гроші лобістам, щоб ті представляли їхні інтереси в Білому домі і Сенаті, домовлялися про зустрічі з ключовими діячами США або організовували підтримку важливих ініціатив.

За оцінками експертів найбільше грошей було витрачено на лобіювання інтересів в США Тимошенко, а найбільш виправданими виявилися вкладення в просування Порошенко

Журнал Новое Время пише про чотири політсили, які були помічені журналістами та політологами в просуванні своїх інтересів в Сполучених Штатах за допомогою грошей.

Блок Юлії Тимошенко

Фірма Aveiro LP, яка офіційно є британською структурою, хоча її директор - українка Юлія Білоусова, входить в п'ятірку найактивніших замовників лобістських послуг. У 2016 році вона сумарно заплатила великим лобістським компаніям Wiley Rein LLP і MKW Group $410 тис., підрахував американський проект Open Secrets, що збирає інформацію про лобізм.

Українська журналістка Тетяна Козирєва стверджує, що саме Aveiro LP домовлялася з Wiley Rein LLP про візит в США на той момент депутата від Батьківщини Надії Савченко.

Ця ж лобістська компанія організовувала зустрічі Юлії Тимошенко з політиками і чиновниками - наприклад, послом США в Україні Джоном Гербстом і Анною Маканджу, спеціальним радником по Європі і Євразії в ООН.

Крім того, Aveiro LP домовлялася з Wiley Rein LLP про зустріч Григорія Немирі, одного з топів Батьківщини, що відповідає за зовнішню політику, з представниками комітету закордонних справ американського Сенату.

Крім того, фірма Trident Foundation, яку очолює Михайло Соколов, народний депутат шостого скликання і депутат Миколаївської облради від Батьківщини, в 2014-2016 роках витратила на лобізм інтересів Тимошенко в Вашингтоні $1,2 млн.

Прес-служба Батьківщини проігнорувала запит НВ про активність партії в США, її зв'язках з місцевими лобістами і завданнях, які соратники Тимошенко перед ними ставлять. Так само відреагував на звернення редакції Немиря і обидві американські лобістські компанії - Wiley Rein LLP і MKW Group.

Адміністрація Президента

Ще одним великим замовником послуг американських лобістів, ймовірно, є Адміністрація президента України.

У документах американського Мін'юсту є звіт великої лобістської компанії Barbour Griffith&Rogers Group (BGR). Та вказала контракт на $90 тис. за 2015 рік і на $30 тис. за 2016-й - за "консультування в питаннях відносин між США і Україною, що стосуються політичних, економічних, оборонних та антикорупційних реформ".

Замовником виступила громадська організація Ukraine Investment Alliаnce. Вона створена восени 2014 року, причому її засновники - співробітники самої лобістської фірми BGR: Ендрю Ашер, Денні Макнамара і Тодд Іерденсон. Адреса реєстрації - американський, але "корпоративний": на ньому "висить" ще з десяток компаній.

У 2014-му на рахунок Ukraine Investment Alliаnce надійшло $2 млн, велика частина з яких пішла на оплату проекту, пов'язаного з дослідженнями оборонного комплексу. Його замовили у американського стратегічного дослідницького центру RAND. Решту фінансів Ukraine Investment Alliаnce пішли на оплату роботи лобістів.

При цьому Козирєва уточнює: співробітники RAND самі зізнавалися їй в бесіді, що з ними зустрічався Дмитро Шимків, заступник голови АП, а також якийсь "друг президента". "Мені не вдалося з'ясувати, що це за" друг ", - каже журналіст. Однак вона впевнена: діяльність Ukraine Investment Alliаnce курирували з АП.

На початку 2017-го та ж BGR відзвітувала Мін'юсту США про новий контракт, в якому прописаний замовник - уряд України (Government of Ukraine) з адресою "вулиця Банкова, Київ". Представником української сторони вказано Шимківа.

Сам заступник голови АП пояснив: мовляв, сталася помилка з боку американців, і вже в кінці березня 2017-го контракт переписали на неурядову українську організацію Фонд підтримки реформ в Україні. На сайті останньої зазначено, що вона фінансується різними донорами, наприклад посольствами.

Шимків в розмові з НВ додав: фонд створений, щоб координувати логістику реформ і просувати інтереси України за кордоном. Для цього і був укладений договір з BGR: мовляв, таким чином ініціюється просування потрібних для Києва законопроектів в американському Сенаті.

Представник АП не зміг уточнити, прийняття яких саме законів домагається українська сторона. Також він не став розкривати будь-яких подробиць контракту, пояснивши лише одне: процес оформлення законопроекту в Штатах дуже довгий.

В АП на запит НВ не змогли відповісти, чому виникла потреба в дорогих американських лобістах.

Арсеній Яценюк

У липні 2015 Арсеній Яценюк на посаді прем'єра здійснив візит до Штатів. Вояж організувала відома лобістська компанія Apco Worldwide. У звітній формі, яку ця фірма подала в мін'юст, фігурував і замовник - уряд України і Яценюк. Однак рахунок на $35 тис. сплатив не Кабмін, а якась українська громадська організація Communication for Change.

Ольга Лаппо, прес-секретар Яценюка, запевняє: її шеф, будучи прем'єром, ніколи не використовував бюджетні кошти для лобізму, а послуги "в створенні позитивного іміджу України та просуванні інтересів українського бізнесу" допомагали оплачувати представники української діаспори, громадські та міжнародні організації.

Опозиційний блок

Політтехнолог Тарас Березовець, який часто буває в Штатах з діловими візитами, розповів НВ, що активно працюють з американськими лобістами і представники Опозиційного блоку. Але при цьому "спадкоємці" регіоналів діють максимально скритно і тому не фігурують безпосередньо в звітах мін'юсту США.

Березовець запевняє: представники американських лобістських кіл розповідали йому про активну співпрацю з Сергієм Льовочкіним, одним із стовпів Оппоблока і екс-главою АП. Той, мовляв, "просуває тему дострокових виборів і те, що Опозиційний блок готовий домовитися з росіянами, щоб закінчити конфлікт на Донбасі".

У прес-службі Оппоблока НВ заявили: ніяких контрактів з лобістами у Льовочкіна і партії немає і не було.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...