"Тимошенко відвідала Америку, сподіваючись, що мільйони незадекларованих доларів допоможуть президентській кампанії більше, ніж селфі з політиками", - міжнародник

У результаті цього візиту Тимошенко вкотре усвідомила, що оплачуваний нею лобізм може допомогти їй отримати доступ до владних кабінетів у Вашингтоні. Однак не здатен завоювати довіру й повагу американських посадовців.

Про це у своєму блозі пише науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин Тарас Кузьо, передають Патріоти України.

"Минулого тижня Юлія Тимошенко відвідала Америку аби провести ряд зустрічей із американськими політиками. Сподіваючись, що мільйони (незадекларованих) доларів, які вона витратила на лобіювання своїх інтересів перед вашингтонськими посадовцями протягом останніх років, допоможуть її президентській кампанії більше, ніж просто набір селфі з цими політиками.

У результаті цього візиту Тимошенко вкотре усвідомила, що оплачуваний нею лобізм може допомогти їй отримати доступ до владних кабінетів у Вашингтоні. Однак не здатен завоювати довіру й повагу американських посадовців. Тимошенко лишається відірваною від владних кіл у Вашингтоні. Їй нікого звинувачувати в цьому, окрім самої себе. За свідченням одного з вашингтонських інсайдерів, у Вашингтоні ніхто так і не змінив свого ставлення до Тимошенко. Її досі сприймають як представницю "старої гвардії", а не як нове обличчя української політики.

Моє джерело також підтвердило, що Тимошенко продемонструвала таку ж зарозумілість, незграбність і войовничість, що й на вересневій конференції "Ялтинська європейська стратегія" в Києві. "Тимошенко некомфортно спілкуватися із західними політиками", – сказав мені вашингтонський лобіст, знайомий із її візитом. Причина цього, ймовірно, криється в тому, що вона добре усвідомлює, що рідко говорить правду.

"Вона не любить, коли їй суперечать чи навіть питають про популістські пропозиції, які висуває", – додав інсайдер. Американські посадовці, з якими зустрілася Тимошенко, переважно сходяться на думці, що "в разі обрання її президентом їй буде важко управляти Україною та співпрацювати з міжнародними партнерами, зважаючи на її небажання прислухатися до порад інших людей".

У Вашингтоні Тимошенко прагнула сфотографуватися з президентом Дональдом Трампом і державним секретарем Майком Помпео, сподіваючись, що це підвищить її статус в очах українських виборців. Колишній офіцер американської розвідки сказав мені: "Покращити її імідж як кандидата в президенти може спілкування з українськими військовими. Як щодо поїздки на лінію фронту на Донбасі замість відвідин кабінетів Капітолію й Держдепартаменту США? Крім того, розвідувальну спільноту у Вашингтоні здивувало її рішення покинути Україну одразу після того, як було оголошено воєнний стан".

Хай там що, а Тимошенко поїхала з Вашингтону без фотографій із Трампом чи Помпео. Вона лишила більше запитань, ніж відповідей щодо її спроможності співпрацювати з вашингтонськими елітами в разі перемоги на виборах у березні 2019 року.

Численні спроби Тимошенко зустрітися з представниками американської розвідувальної спільноти зазнали фіаско. Однак їй не варто цьому дивуватися. Джессіка Донаті з "The Wall Street Journal" вказала на причини занепокоєності Вашингтону щодо української опозиційної лідерки: "Декого турбують її минулі зв'язки з колишнім прем'єр-міністром Павлом Лазаренком, якого засудили в США за відмивання грошей і присвоєння мільйонів доларів протягом перебування при владі".

Ходять чутки, що Лазаренко може отримати імунітет від подальшого переслідування в обмін на свідчення проти Тимошенко. Якщо це трапиться, шанси Тимошенко перемогти на виборах суттєво зменшаться.

Замість того, щоби зменшити підозри адміністрації Трампа у своїй ненадійності й безвідповідальності, Тимошенко під час зустрічей у Вашингтоні постійно уникала відповідей на важливі питання. За свідченням багатьох джерел із Державного департаменту й Конгресу, перша невдача спіткала Тимошенко, коли вона накинулася на спеціального представника з питань України Курта Волкера зі звинуваченнями в упередженості на користь президента Петра Порошенка та вимогами зберігати нейтральність протягом наступних місяців виборчої кампанії в Україні. Американські та європейські експерти з питань України сходяться на думці, що Волкер ніколи не демонстрував прихильного ставлення до жодного з кандидатів, що братимуть участь у президентських перегонах в Україні. Для багатьох у Вашингтоні звинувачення з боку Тимошенко стали тривожним свідченням її піддатливості до російської пропаганди щодо Волкера, який насправді є відданим союзником України.

Другу невдачу Тимошенко спричинило її незбагненне наполягання на тому, щоби Китай став офіційним учасником дипломатичних переговорів між Росією й Україною. Цю ідею вона озвучила під час зустрічей із Волкером, сенатором-демократом Джо Менчіном і представниками "Atlantic Council". У американців це викликало серйозну підозру щодо того, що Тимошенко повторює пропозиції й тези Москви чи навіть Пекіну. Під час кожного голосування в ООН, що стосувалося України, з 2014 року Китай або підтримував позицію Росії, або голосував нейтрально. Жодного разу не віддав свого голосу на користь України.

Навіщо тоді український політик лобіює залучення проросійської держави до мирних переговорів? Це питання особливо турбує адміністрацію Трампа, який перший серед американських президентів сприймає Китай як джерело стратегічної загрози й почав торгову війну з ним. Тому не дивно, що вашингтонські посадовці були здивовані й обурені прагненням Тимошенко залучити Китай до мирних переговорів щодо Донбасу.

Третьою, найбільш катастрофічною, стала зустріч і спільна фотографія Тимошенко з майбутнім головою комітету Палати представників США з питань розвідки Адамом Шиффом (демократом), який відкрито закликає ув'язнити Трампа. Тимошенко не могла зробити нічого більш шкідливого для її стосунків із адміністрацією президента США під час візиту до Вашингтону, ніж зустрітися з заклятим опонентом. "Наступного разу їй варто сфотографуватися зі спеціальним прокурором Робертом Мюллером, колишнім директором ФБР Джеймсом Комі або екс-кандидаткою в президенти Гілларі Клінтон, – жартома сказав мені вашингтонський політичний консультант. - Зустріч Тимошенко з Шиффом свідчить, наскільки вона нерозбірлива і глуха до порад щодо нюансів вашингтонської політики".

Тимошенко бачилася переважно з демократами. Хоча вони здобули більшість у Палаті представників, республіканці досі контролюють Білий дім і Сенат. Цей факт Тимошенко проігнорувала.

Закрадається думка, що рішення Тимошенко зустрічатися здебільшого з демократами може сигналізувати про небажання налагоджувати співпрацю з республіканцями, які переймаються її стосунками з Росією.

Незважаючи на мільйони, витрачені на політичних консультантів і лобістів, грудневий візит Тимошенко до Вашингтону не приніс користі її президентській кампанії. Ба більше, вона повернулася до Києва, залишився після себе навіть гірше враження і змусивши місцевих експертів дивуватися, як вона планує працювати з президентом Трампом і республіканцями, якщо її оберуть главою держави."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...