У ГПУ пройшли переговори з метою врегулювання статусу іноземних добровольців, усіх, хто допомагає армії та бере участь у бойових діях

У Генеральній прокуратурі України виступають за внесення змін до законодавства щодо розширення можливості укладення контрактів між іноземними громадянами та всіма силовими структурами України, які беруть участь в Операції об'єднаних сил на Донбасі.

"Найближчим часом генеральний прокурор України Юрій Луценко проведе зустріч із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим з питання, що стосується домовленостей щодо спрощеної процедури надання іноземним громадянам дозволу на проживання в Україні, які на передовій у добровольчих підрозділах захищають нашу країну", - повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на прес-конференції в п'ятницю, передають Патріоти України.

Також він нагадав, що напередодні, 20 вересня, за дорученням генпрокурора відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість) за фактом екстрадиції Тимура Тумгоєва, який нібито брав участь у бойових діях на Донбасі. "Від сьогодні прокурорська група сформована і почала працювати", - наголосив О.Лисенко.

Крім того, він припустив можливість внесення змін до закону "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо розширення можливості укладення контрактів з іноземними громадянами не тільки зі Збройними силами України, а й з іншими силовими структурами України, які беруть участь в Операції об'єднаних сил на Донбасі. "Звертатимемося до Комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України для того, щоб на законодавчому рівні виправити це системне упущення. Щоб люди, які приїжджають з інших країн на територію України боротися за її незалежність і свободу, мали законний статус і користувалися правами громадян України", - сказав О.Лисенко.

За його словами, також будуть посилені заходи з перевірки громадян, які перебувають на території України з метою гарантування безпеки українських військовослужбовців і добровольців.

Зі свого боку командир 8-го батальйону Української добровольчої армії (УДА) Андрій Гергерт (позивний Червень) повідомив, що на цей момент двоє бійців уже зняті з екстрадиційного обліку. "Одного юнака відпустили в Миколаївській області, і по Харкову також інший боєць. Плюс ще 9 зараз також у процесі видачі з цього екстрадиційного процесу", - додав він.

Також, за його словами, є домовленість із правоохоронними органами про те, що буде створена спеціальна інспекція в Генпрокуратурі щодо спрощення процедури надання дозволу на проживання в Україні іноземним громадянам, які воювали на Донбасі в добробатах. До комісії можуть увійти: головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат із фракції "Блоку Петра Порошенка" Рефат Чубаров, а також один боєць 8-го батальйону УДА.

"Очікуємо на 100% виконання домовленостей, які досягнуті між нами і силовиками", - наголосив Червень.

Крім того, він висловив надію, що екстрадиція Т.Тумгоєва буде "достатньою ціною", щоб вирішити ситуацію 25 бійців, які наразі перебувають на обліку Державної міграційної служби (тобто не мають посвідки на проживання в Україні).

За словами Ю.Бутусова, метою переговорів у Генпрокуратурі було врегулювання статусу іноземних добровольців, усіх людей, хто допомагає армії та бере участь у бойових діях.

"Тепер доброволець, який допомагає, воює в лавах добровольчого підрозділу, за рапортом командира добровольчого підрозділу може отримати підстави для швидкого надання документів на проживання в Україні. Ми нарешті можемо легалізувати статус тих людей, які приїжджають до нас на допомогу", - зазначив він.

Водночас Ю.Бутусов зауважив, що це не означає, що командири добробатів "виписуватимуть індульгенції та працюватимуть як філія міграційної служби".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...