У САП поскаржилися на системний саботаж справи Онищенка

Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявляє про системний саботаж з боку судової системи в "газовій справі" біглого нардепа Олександра Онищенка.

Відповідне повідомлення опублікувала прес-служба САП, передають Патріоти України.

У прокуратурі зазначили, що 10 листопада детектив НАБУ за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотанням про здійснення спеціального досудового розслідування відносно підозрюваних в кримінальному провадженні щодо Онищенка та інших 5 осіб, більшість з яких, за даними слідства, знаходяться на території Російської Федерації. Однак прохання антикорупціонерів до сих пір не було розглянуте, незважаючи на вимоги КПК про 10-денний термін.

"Наступне засідання по розгляду клопотання призначено на 16.01.2018, тобто через 2 місяці після звернення детектива до слідчого судді, а в цілому в термін, що в 6 разів перевищує термін, відведений КПК на проведення зазначеного процесуальної дії", - сказано в повідомленні.

У САП заявили, що призначення судового засідання через два місяці після надходження клопотання детектива призводить до "явного і відвертого нехтування вимогами ст.28 КПК України щодо проведення процесуальних дій в розумні терміни, на дотриманні яких неодноразово акцентував в своїх рішеннях Європейський суд з прав людини".

Виходячи з цього, прокурори ухвалили рішення про відкликання клопотання з метою його повторного подання до суду.

"Поряд з цим можна спостерігати системний саботаж з боку судової системи у всіх епізодах так званого "газового справи". Зокрема, слідчим суддею прийнята до розгляду і розглянута скарга адвоката в інтересах підозрюваного Онищенка О.Г. на дії детектива НАБУ щодо поводження з клопотанням про видачу особи, яка за запитом Генеральної прокуратури України було направлено Компетентним органам Королівства Іспанія", - підкреслили в САП.

У прокуратурі зазначили на те, що даний запит був направлений ще в грудні 2016 року, тільки зараз, після початку розгляду судовими органами Іспанії питання про видачу Онищенка, суд частково задовольнив подану адвокатом нардепа скаргу на дії, які не оскаржуються.

У САП нагадали, що раніше суддя у справі Онищенка виносила непередбачене законом рішення про зобов'язання закрити кримінальне провадження, в якому в даний час повідомлено про підозру екс-нардепу Миколі Мартиненку.

"Системний саботаж судового розгляду справ, несвоєчасне виконання покладених чинним КПК України повноважень слідчого судді у кримінальних виробництвах за фактом заволодіння активами ВАТ "Укргазвидобування" зводить нанівець зусилля детективів і прокурорів, які працювали над зборами доказової бази в зазначених справах з метою притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності і досягнення мети кримінального провадження", - уклали в САП.

Нагадаємо, Онищенко втік з України в 2016 році, коли з нього зняли депутатську недоторканність. Національне антикорупційне бюро звинувачує депутата в розкраданні природного газу, видобутого в рамках спільної діяльності підконтрольних йому компаній з ВАТ "Укргазвидобування".

В результаті дій депутата, заявляють в НАБУ, державі було завдано збитків на суму близько трьох мільярдів гривень. Онищенко запевняє, що кримінальне переслідування відбувається з політичних мотивів - за вказівкою президента України Петра Порошенка.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...