У Швейцарії навчились перетворювати воду в паливо

Швейцарські вчені створили матеріал, за допомогою якого можна одночасно і очистити воду, і отримати водень.

Мінеральні й металоорганічні з'єднання (МОЗ) - одні з найбільш корисних і різнобічних матеріалів завдяки своїй структурній універсальності, високій пористості і дивним оптичним і електронним властивостям, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.
Сьогодні матеріалознавці активно випробовують МОЗ для різних хімічних застосувань. Одне з них - фотокаталіз - процес, при якому світлочутливий матеріал дратується світлом. Абсорбована зайва енергія зміщує електрони з їх атомних орбіт, залишаючи замість них «електронні дірки». Похідна пара таких електронних дірок - важлива складова в будь-якому енергетичному процесі, що залежить від світла. У цьому випадку він дозволяє МОЗ впливати на різні хімічні реакції.
Команда вчених з Федеральної політехнічної школи Лозанни розробила систему на основі МОЗ, здатну виробляти два типи фотокаталізу одночасно: виробництво водню і очищення води від забруднювачів. Матеріал складається з дешевого фосфіду нікелю (Ni2P) і, як з'ясувалося, забезпечує ефективний фотокаталіз при видимому світлі. Проведена робота описана в статті журналу Advanced Functional Materials.
Перший тип фотокаталізу - виробництво водню - пов'язаний з реакцією, відомою як «розщеплення води». Як випливає з назви, вона розщеплює молекули води на їх складові: водень і кисень.
Другий тип фотокаталізу називають «деградацією органічних забруднювачів»: він руйнує забруднювачі, присутні у воді. Вчені вивчили цю новаторську систему фотокаталізу на основі МОЗ, зруйнувавши токсичний барвник родамін Б, часто використовуваний для симуляції органічних забруднювачів.
Фахівці провели обидва тести послідовно і продемонстрували, що фотокаталітична система на основі МОЗ здатна інтегрувати фотокаталітичне виробництво водню з деградацією родаміну Б одночасно. Це означає, що тепер можна використовувати фотокаталітичну систему і для очищення води від забруднювачів, і для виробництва водню, який можна застосовувати в якості палива.

«Ця фотокаталітична система без благородних металів зрушує область фотокаталізу на крок ближче до практичного «сонячного» застосування і демонструє великий потенціал МОЗ в цій області», - говорить керівник дослідження Кіріакос Стіліану.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...