У СІЗО окупованого Сімферополя затримані помирають неприродньою смертю, - правозахисники

У квітні в Сімферопольському СІЗО-1, контрольованому окупаційною владою Росії, неприродною смертю померли щонайменше чотири людини, двоє з них - кримські татари.

Про це повідомила Кримська правозахисна група, передають Патріоти України.

"КПГ (Кримська правозахисна група) має інформацію, що, ймовірно, 6 квітня знайдені повішеними Сервер Білялов (69 років) і Олег Гончаров (46 років). 12 квітня в штрафному ізоляторі (карцері) знайдений повішеним 23-річний Дмитро Шиповнік. 13 квітня в камері номер 8, куди поміщають новоприбулих, в так званому карантині, з перерізаним горлом було знайдено 39-річного Іслама Іскерова, доставленого в СІЗО Сімферополя з Джанкоя", - повідомили правозахисники.

Вони зазначили, що ці дані підтвердили кілька незалежних один від одного джерел.

Експерти Кримської правозахисної групи вважають, що версії самогубств через повішення Білялова, Гончарова і Шиповніка, а також перерізання горла Іскеровим "малопереконливі з кількох причин".

Наприклад, за наявними у КПГ відомостями, Білялов найближчим часом розраховував у зв'язку з нововиявленими обставинами на припинення кримінального переслідування та звільнення від покарання.

Крім того, Шиповніка було "знайдено" повішеним у карцері, незважаючи на те, що це місце, куди поміщають людей після ретельного особистого огляду, і ув'язнений перебуває там один під постійним наглядом.

Викликають питання у правозахисників і причини самогубства Іскерова, обвинуваченого в крадіжці за ст. 158, ч.1 КК РФ, максимальне покарання за якою - два роки позбавлення волі, а мінімальне - штраф до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як повідомили в КПГ, згідно з рішеннями ЄСПЛ, "держава несе відповідальність за будь-яку особу, яку утримують під арештом, оскільки вона повністю є в її владі". Тим часом, про ці події немає жодної інформації на офіційних сайтах Слідчого комітету Росії, прокуратури Росії, ФСВП РФ.

Відсутність реакції окупаційної влади на загрозу життю людей в місцях позбавлення волі, вважають правозахисники, "показує не тільки небажання Росії дотримуватися міжнародних стандартів, а й нездатність російської окупаційної влади гарантувати людям, які знаходяться під її заступництвом і наглядом, право на життя і повагу до людської гідності".

Безпосередня відповідальність за смерті чотирьох осіб лежить на начальникові СІЗО-1 м.Сімферополя російському полковникові внутрішньої служби Бережному Сергієві Володимировичу і начальникові управління Федеральної служби виконання покарань в Криму російському генерал-майору внутрішньої служби Булгакову Вадимові Вікторовичу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...