У США помер відомий історик-знавець Росії, який пророчив розпад Україні

Американський історик, професор російської історії Гарвардського університету Річард Пайпс помер у США на 96 році життя.

Річард Пайпс

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила професор Нью-Йоркського університету Барбара Киршенблат-Гімблет, передають Патріоти України.

Як відомо, він написав безліч праць, присвячених історії Росії. У 2015 році вийшла книга "Два шляхи Росії" - збірник його публікацій, лекцій та інтерв'ю за останні кілька років. У ній він, зокрема, пише, як країна може відмовитися від колишньої "вотчинної" моделі держави, де правителі не управляють державою, а володіють нею.

Як пов'язаний з Росією

З 1958-го по 1966 роки Пайпс викладав історію Росії в Гарвардському університеті. З 1968-го по 1973 рік був директором Дослідницького Центру із вивчення Росії при Гарвардському університеті, а в 1973-1978 роках став головним науковим консультантом Інституту з дослідження Росії при Стенфордському університеті.

Що говорив про Україну

В останні роки Пайпс активно коментував війну, яку Росія розв'язала в Україні і давав прогнози. При цьому звучав сценарій розпаду України.

Зокрема, ще в 2014 році він говорив: "Є кілька варіантів (розвитку подій в Україні - ред.). Або опозиція усвідомлює, що не в силах нічого зробити, після чого протести почнуть вщухати. Проєвропейський рух ослабне, люди втратять надію і припинять протести, ну або будуть їх продовжувати і тоді, час від часу, ми буде ставати свідками ось таких ось кривавих зіткнень. або все може закінчитися тим, що Росія, врешті-решт, введе в Україну свої війська, як це було в Грузії. Ну і останній варіант - це остаточний розпад України".

Правда, при цьому він стверджував, що Володимир Путін не зважиться на такий крок. "Варіант з введенням військ стане актуальним лише в тому випадку, якщо політичні і економічні дії закінчаться невдачею", - стверджував історик.

При цьому він стверджує, що Україна може розділитися на дві частини.

У 2017 році Пайпс радив Україні шукати політичний вихід із ситуації, що склалася і радив не сподіваються на поразку Росії. "Не думаю, що Росія розпадеться. Не бачу підстав. Там є меншини, звичайно, але більшість - росіяни або люди, які себе вважають такими. Я вже в дуже зрілому віці і менше цікавлюся Східною Європою. Мені важкувато давати поради. Але не чекайте , що Росія розпадеться. Ваш порятунок в іншому. Просто цікавтеся політикою", - говорив він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...