У відомого волонтера відібрали автомобіль, на якому він їздив з концертами в зону АТО (відео)

Волонтер Костянтин Олійник, більш відомий як трубач з Майдану, проводить музичні протести під стінами Генпрокуратури в Києві.

Під час Майдану харків'янин Костянтин Олійник познайомився з киянкою, дитячою письменницею і автором-виконавцем пісень Світланою Касьяненко. Разом з іншими артистами вони створили волонтерську групу «Вольниця», а з початком війни почали возити на передову речі першої необхідності для військових і давати там концерти. Однак тепер правоохоронці залишили волонтерську групу без автомобіля. Як запевняє адвокат Олійника, це було зроблено без законних підстав, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Перші волонтерські поїздки Олійник здійснював на своєму мікроавтобусі Peugeot Expert. Проте 9 травня 2015 року, повертаючись з фронту, він потрапив в ДТП. Машина була розбита, а Костянтин отримав травму. За його словами, винуватець аварії - п'яний військовий - до сих пір не отримав покарання. А сам Олійник, відповідно, не отримав жодних страхових компенсацій.

У той час волонтери організували збір коштів на операцію для Олійника по заміні плечового суглоба і допомогли з автомобілем - знайшли точно такий же мікроавтобус в Німеччині. Власником авто є Благодійний фонд «Штаб сприяння руху «За єдину Україну».
«Цей мікроавтобус три роки поспіль їздив в зону АТО. Однак пізніше у нас з'явилися проблеми - машина з німецькими номерами була дуже примітною в зоні АТО. Всі відразу розуміли, що це волонтерський бусик, тому він часто піддавався обстрілу. Тому з метою безпеки я повісив на нього українські номери від мого розбитого авто», - пояснив Олійник.
Він додав, що не розмитнював авто, тому що це коштує вдвічі дорожче самої машини. Про це він дізнався, коли переоформляв свою стару машину на сина Олексія. У харківському МРЕВ працювала фірма, якій Олійник передав копії документів на мікроавтобус, переданий з Німеччини, щоб ті допомогли йому з розмитненням. Пізніше йому передзвонили і назвали суму в 7 тисяч доларів. Волонтер відмовився. «Зібраних грошей вистачило тільки на те, щоб його купити», - пояснив Олійник.
Керівник волонтерської групи Світлана Касьяненко, зазначила, що їм довелося змінити номери, бо на кону стояло життя і здоров'я волонтерів. «Нам колеса і відкручували, і перерізали ножем. Було і таке, що обстріляли кілька разів. Тому ми вже взяли ті номери (українські з розбитої машини, - ред.) і прикрутили їх мовчки. Хто буде його розмитнювати за 7 тисяч доларів? Де ми такі гроші візьмемо? Тому так, ми зняли ті номери і поїхали, бо жити хочеться», - каже жінка.
Чоловік змінив номери на машині влітку 2017 року, і приблизно через тиждень після цього його автомобіль зупинили за сигналом поліцейської системи «Рубіж» в Новомосковську Дніпропетровської області.

«Як виявилося, хтось вніс мій бусик - німецьку машину з українськими номерами - в базу викрадених авто з перебитими номерами. Це було зроблено в рамках справи проти фірми, яка займається підробкою автомобільних документів, зокрема техпаспортів, як вкрадених, так і для «складних» нерозмитнених авто», - розповів Олійник. Цю справу веде київський слідчий Максим Зінарук.

Тоді Олійнику вдалося вирішити ситуацію на рівні обласних управлінь Нацполіціі в Харкові і Дніпрі. «Вони зв'язалися з київським слідчим і пояснили ситуацію. Зінарук тоді сказав, що моє авто його не цікавить. Тому мені повернули бусик з формулюванням «під постанову слідчого на відповідальне зберігання». Тобто я спокійно міг продовжувати користуватися автомобілем, але повинен був зберігати його як речовий доказ, тобто не мав права його продавати», - пояснив Олійник.
Однак трохи менше ніж через рік ситуація повторилася. 28 березня 2018 року, автомобіль заарештували вдруге - система «Рубіж» спрацювала вже в Харкові. Тоді знову зв'язалися з київським слідчим, але на цей раз він сказав забрати авто.
Приїхавши до Києва, Олійник особисто зустрівся зі слідчим, дав йому показання, передав всі документи на авто, щоб довести, що воно не є вкраденим. Слідчий Зінарук повідомив, що у нього в провадженні знаходиться кримінальна справа з безліччю епізодів щодо подібних транспортних засобів. На питання Олійника, яке відношення його мікроавтобус має до викраденим авто і підроблених документів, слідчий пояснив, що в Україні їздить «двійник» його авто з підробленими документами. Ймовірно, його машина потрапила в базу ще тоді, коли Олійник цікавився вартістю розмитнення авто.
У той же час слідчий зазначив, що хвилюватися не потрібно і що волонтеру віддадуть машину, йому тільки один раз необхідно буде з'явитися в суд з оригіналами документів на машину і що слідчий не буде наполягати на арешті.
Тим не менше 12 квітня суддя Печерського суду Васильєва Н.П. прийняла рішення накласти арешт на авто. Сам Зінарук не з'явився в суд, відправивши свого колегу Кравчука, який, за словами Олійника, чи не орієнтувався в справі, а лише заявив, що автомобіль не був розмитнений.
Олійник додав, що усвідомлює відповідальність за зміну номерів на нерозмитненому автомобілі і готовий був заплатити за це штраф. За таке правопорушення передбачено адміністративну відповідальність і 720 грн штрафу. Проте, Олійнику що не висували звинувачень в підміні автомобільних номерів. Йому взагалі не висували ніяких звинувачень, каже його адвокат Леля Пальчикова-Козуб.
За її словами, правоохоронці кілька разів порушили закон. По-перше, вони повинні були оформити протокол за адміністративне правопорушення ще під час першого затримання авто. По-друге, не могли передавати це авто синові Олійника «на відповідальне зберігання», оскільки за фактом власником машини виступає благодійний фонд.

Крім того, правоохоронці не мали законних підстав для вилучення і арешту автомобіля. Згідно із законом, авто може бути конфіскованим та заарештованим, якщо воно замішане в кримінальному злочині - якщо їм когось убили чи в ньому знайшли зброю або наркотики.

Під час самого суду слідчий Кравчук не надав жодного документа на підтвердження причетності авто Олійника до кримінального провадження, лише послався на постанову КМУ про обов'язкову реєстрацію транспортних засобів на території України і наполягав на арешті. Також закон дає прокурору і слідчому 48 годин на подачу клопотання про арешт автомобіля після його вилучення. Однак у випадку з авто Олійника між вилученням машини і судом минуло два тижні.

Крім того, зазначила Пальчикова-Козуб, суддя взагалі не повинна була пускати Костянтина Олійника на судове засідання, оскільки за документами він не має ніякого відношення до авто і не має довіреності, щоб представляти в суді його власників.
Тепер, за словами юриста, правоохоронці чинять тиск на Олійника з тим, щоб він «здав» тих людей, які пропонували йому послуги з розмитнення авто, і погрожують кримінальною справою навіть його синові.
ТСН.uа звернувся із запитом до МВС і ГПУ і чекає відповідь. Сам Олійник називає цю ситуацію свавіллям. Він уже подав скаргу в Генпрокуратуру на дії слідчого, прокурора і судді, звинувативши їх в злочинній змові.
«Ми звичайно самі винні, що так їздили. Але щоб так - повністю забрати авто ... Закон у нас діє вибірково, і таке враження, що волонтерам перекривають дихання. А ми зробили багато добрих справ. Всі ми - люди, кому вже за 50. У нас вже все є. Я киянка, у мене є будинок, є дача. Мені не хочеться їхати ризикувати життям, але я бачила, що потрібна, тому я їздила», - каже керівниця групи Світлана Касьяненко.

В цілому учасники концертної групи «Вольниця» зробили більше сотні поїздок, дали 400 концертів і передали десятки тонн необхідних речей в зону АТО. Зараз робота волонтерів повністю заблокована.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...