"У вогні згоріло 1390 дворів, виднілися лише стіни": Все, що треба знати про Корюківську трагедію в Україні

1 березня - 75 річниця трагедії, яка сталася в містечку Корюківка на Чернігівщині. Ця подія була наймасштабнішою за кількістю жертв на окупованих територіях за весь період Другої світової війни.

Трагедія в містечку Корюківка була наймасштабнішою і кривавою не тільки на території Радянського Союзу, а й усієї Європи. Це сталося 1-2 березня 1943 року, передають Патріоти України.

Рано вранці німецькі війська оточили Корюківку, а після почали перевіряти всі будинки. Українців, ще спали у себе вдома, есесівці виганяли на вулиці, збирали групами по 50-70 чоловік і відводили в великі приміщення, наприклад, церква, театр, столові і т.д. Там жертв безжально розстрілювали.

Після того, як німці знищили майже всіх жителів села, карателі спалили все навколо дотла. У вогні згоріло 1390 дворів, виднілися лише стіни десятка цегляних будинків.

За ці два дні, 1-2 березня, від рук німецьких карателів загинуло понад 7 тисяч невинних українців.

Уцілілі корюківчани сховалися або втекли в ліс. Частина з них, в основному люди похилого віку, через кілька днів повернулися з надією вижити. Але після 9 березня війська знову прийшли в місто для остаточної зачистки місцевого населення.

Таким чином відбулася найстрашніша подія часів Другої Світової війни. Фахівці її прозвали найбільш масштабним убивством мирних жителів німецькими військами. Корюківська трагедія в рази перевершує за кількістю смертей білоруську Хатинь, чеське Лідіце і французький Орадур. При цьому трагедія довгий час залишалася в тіні, а багато хто навіть і не знали про те, що сталося.

За радянських часів інформація про цю трагедію замовчувалася - на думку ідеологів режиму того часу, вона кидала тінь на радянських партизан, адже саме за їх діяльність нацисти покарали невинних жителів Корюківки.

Цього року заговорили про події, що відбулися: Верховна Рада внесла 1 березня в перелік дат, щодо яких передбачені заходи на державному рівні. На сьогоднішній день в Корюківці нагадує про трагедію тільки Парк пам'яті, в якому встановлені таблички з назвами населених пунктів, які постраждали від військ Гітлера. А пам'ятні заходи проходять, найчастіше, тільки на місцевому рівні - вище керівництво не частий гість в тутешніх місцях.

За підрахунками істориків, в 1941-1943 роках гітлерівці тільки в Чернігівській області спалили заживо, повісили, розстріляли, замучили близько 127 тисяч мирних жителів (порівняймо: за всю Другу світову війну Військо Польське втратило 123 000 бійців).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...