Удар по стратегії недонаддержави: На Заході знайшли шпарину в статуті НАТО для приєднання держав з частково окупованою територією

Парламент Грузії шукає спосіб для прискореного вступу в НАТО після десяти років очікування.

У 2008 році керівництво Північноатлантичного Альянсу заявило про відкриті двері для Грузії і України, але не надало Плану дій щодо вступу, передають Патріоти України з посиланням на "Голос Америки".

"Відповідно до наших національних пріоритетів і консультацій з нашими стратегічними партнерами ми зробимо все можливе, щоб прискорити нашу інтеграцію", - розповів спікер грузинського парламенту Іраклій Кобахідзе.

Прискорене приєднання до Альянсу стало можливим завдяки американському Фонду "Спадщина". Саме він запропонував країні приєднатися до НАТО завдяки статті 5-ї договору про колективну оборону, під дію якої тимчасово не повинні підпадати окуповані Росією території Абхазії і Південної Осетії.

Стаття 5 говорить, що напад на одну з країн-учасниць договору пропорційний нападу на всіх членів Альянсу. "Багато хто побоюється, що членство Грузії в НАТО означатиме автоматичну війну з Росією в окупованих регіонах. Грузія може бути запрошена до НАТО шляхом внесення поправок до статті 6-ю Північноатлантичного договору 1949 року", - повідомив аналітик з США Лук Коффі.

Відзначається, що стаття 6 визначає конкретні території в межах країни. "Ця поправка може бути зроблена разом з протоколом приєднання Грузії, як це було в 1951 році, коли Туреччина та Греція приєдналися до Альянсу", - вважає Коффі.

За його словами, потрібно вказати, що відновлення територіальної цілісності республіки має бути досягнуто мирним дипломатичним шляхом.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...