Удар у спину: "Братній" Китай стрімко виводить капітали з "токсичної" Росії

Поворот російської економічної політики на Схід, анонсований після приєднання Криму і початку санкційної війни із Заходом, зайшов у глухий кут.

Незважаючи на численні заклики російського керівництва, китайські компанії відмовляються інвестувати в реальний сектор економіки Росії і слідом за західним бізнесом виводять гроші. За січень-червень загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з Китаю в РФ скоротився на 24%, повідомив Центробанк РФ в середу, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

За підсумками півріччя китайські інвестори забрали 1,005 млрд доларів, а загальний обсяг їх вкладень впав до 3,184 млрд доларів. Майже весь відтік був пов'язаний з безпосереднім скороченням присутності в Росії: 92% суми (921 млн доларів) бізнес вивів безпосередньо з капіталу російських компаній.

В цілому Китай активно нарощує інвестиції за кордон: за даними Мінкомерції, за січень-липень китайські компанії вклали 65 млрд доларів в 4 тисячі іноземних підприємств в 152 країнах і регіонах світу, що на 14% більше показника за минулий рік.
Але Росії з цих коштів не дісталося нічого. За даними ЦБ, відтік китайських інвестицій триває четвертий квартал поспіль, а їх поточний обсяг на третину менше, ніж був до приєднання Криму (4,542 млрд доларів).
У загальній структурі іноземних інвестицій в РФ на Китай припадає менше 1%. А загальна сума вкладень в 49 разів менше, ніж у Кіпру (148 млрд доларів) і 6 разів менше, ніж у Німеччині (18 млрд доларів).
Великі російсько-китайські інвестиційні проекти, які анонсувалися з помпою, поки закінчувалися нічим. Ідея продати китайську CEFC частку в «Роснефти» зірвалася після арешту глави компанії Йе Яньміна, звинуваченого в економічних злочинах.
Проект високошвидкісної залізниці «Євразія» - з Пекіна через Москву в Берлін - був визнаний нерентабельним.
Спроба Мінфіну Росії вийти на китайський ринок і почати позичати в юанях також залишається підвішеною в повітрі більше чотирьох років. Випуск юаневих ОФЗ, який спочатку планували на 2016-й рік, потім перенесений на 2017-й, до сих пір не отримав остаточного узгодження владою Китаю, заявив в жовтні заступник голови Мінфіну Сергій Сторчак.
Остання спроба залучити китайські гроші відбулася в червні, коли президент Володимир Путін відвідав саміт Шанхайської організації співробітництва в Циньдао. За його підсумками було прийнято рішення підготувати техніко-економічне обґрунтування торгового договору з КНР, який повинен стати аналогом Транстихоокеанського партнерства. Готувати ТЕО планується 2,5 року, терміни реальних інвестицій не ясні.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...