Україна аграрна: ТОП-10 бізнесменів, які найбільше заробляють на сільському господарстві

За підсумками дев'яти місяців 2017 року експорт сільгосппродукції з України склав майже 13 мільярдів доларів (точніше - 12 млрд. 924 млн.).

Це майже вдвічі більше експорту колись лідирувала металургійної галузі, яка дала тільки 7,2 мільярда!, - повідомляє міністерство економрозвитку, передають Патріоти України.

Тенденція так само показує бізнесу чіткий напрямок розвитку: + 24% зростання у продукції АПК проти + 16% у металургії. Зрозуміло, що саме в сільському господарстві зараз велике стовпотворіння і зростає конкуренція: агрохолдинги товпляться і штовхаються, прагнучи отримати свій прибуток на вирощуванні та продажу пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику.

Хто серед лідерів? У січні профільне видання Latifundist.com оновило свій рейтинг найбільших агрокомпаній країни. Наводимо найцікавіші дані по першій десятці.

1. PLC Ukrlandfarming - 605 тисяч гектарів. Власник Олег Бахматюк (стан за даними журналу "Фокус" в 2014 році становило 2, 6 млрд. грн.). Компанія вирощує рапс, соняшник, особливо пишається насінням кукурудзи, які виробляє спільно з американською компанією Monsanto. Так само володіє цукропереробними заводами і елеваторами.

2. Kernel - 602,5 тис.га. Власник Андрій Веревський (стан різні засоби масової інформації оцінюють по-різному, від 667 млн. дол. в оцінці українського "Форбса" до 1,2 млрд. дол за даними "Фокус"). "Кернел" - найбільший в світі виробник і експортер соняшникової олії, на частку компанії припадає близько 8% світового виробництва соняшникової олії.

3. "Агропросперіс" - 430 тис.га. Власники - американці Джордж Рор і Моріс Табасінік, їх компанія контролює близько 820 000 га в Україні, Росії, Молдові, Болгарії, Казахстані та Румунії. В Україні поставляє на експорт більше 2 млн. тонн зерна щорічно.

4. "Миронівський хлібопродукт" - 370 тис. га. Власник - Юрій Косюк, політичний соратник президента Порошенко (в 2015 році американський Форбс оцінював його статки в 1 мільярд доларів, ставлячи на 5-е місце серед багатіїв України). "Миронівський хлібопродукт" займає 60% ринку промислового виробництва курятини в Україні (та сама знаменита "Наша Ряба").

5. "Астарта-Київ" - 259 тис.га. Власник Віктор Іванчик (стан оцінюють в межах 70-150 млн. дол.). "Астарта-Київ" спеціалізується на вирощуванні цукрових буряків та сої. Сою переробляють відразу в Україні на Глобинському переробному заводі.

6. "Мрія Агрохолдинг" - 185 тис. га. З лютого 2015 після банкроства контроль над активами перейшов до кредиторам компанії - переважно європейським і американським інвесторам, які вирішили зберегти холдинг. Агрохолдинг вирощує пшеницю, картоплю, рапс, кукурудзу, соняшник, сою, ячмінь і сорго.

7. "Агротон" - 151 тис.га. Власник Юрій Журавльов (У 2012 році в "Золотій сотні" "Кореспондента" Юрій Журавльов зайняв 86 місце зі статком $ 58 млн.). Холдинг вважається найбільшим у Східній Україні, вирощує соняшник та зернові, має дві птахофабрики в Луганській області.

8. ІМК - 137 тис.га. Власник Олександр Петров (в останній оцінці від журналу "Новий час" стан Петрова оцінюють в 66 мільйонів доларів). ІМК займається виробництвом молока, а так само вирощує картоплю, кукурудзу, пшеницю.

9. "Агрейн" - 127 тис.га. Власник Павло Овчаренко. Оголошено у всеукраїнський розшук за підозрою в махінаціях. Так само порушені кримінальні справи проти ряду керівних співробітників холдингу. Цілком ймовірно, що "Агрейн" скоро зникне з рейтингу.

10. КРПРОМІНВЕСТ-АГРО" - 122 тис.га. Власник: Вікіпедія стверджує, що компанія належить Петру Порошенко (через ПАТ ЗНКІФ "Прайм Ессетс Кепітал"). Спочатку компанія створювалася для забезпечення цукром кондитерського бізнесу, але тепер її спеціалізація розширилася на тваринництво і зернові. Але ип про виробництву цукру холдинг займає 3-е місце в Україні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...