Україна на порозі демографічної кризи: З'явився тривожний прогноз

Демографічна криза в поєднанні з економічним занепадом можуть привести Україну до справжньої катастрофи - появи геополітичної діри, яку заповнить або Захід, або Росія.

Про це на сторінках Rzeczpospolita написав директор відділу стратегії Warsaw Enterprise Institute і радник компаній польського оборонпрому Анджей Талага, передають Патріоти України.

Він припустив, що українська держава може впасти ще при нинішньому поколінні, що буде мати дуже негативні наслідки для Польщі.

"Варто мати це на увазі, вступаючи з Україною в суперечки, зокрема й історичні. Ми не говоримо з рівним партнером, а з прикутим до ліжка хворим. За 20 років може виявитися, що більше нікому доводити нашу моральну правоту в питанні трагедії на Волині і Східній Галичині", - вважає експерт.

Він зауважує, що за 30 років населення Польщі скоротиться до 32 мільйонів осіб, а до кінця нинішнього століття - до 25 мільйонів. При народжуваності на рівні 1,3 дитини на жінку це цілком реальний прогноз. Втім, незважаючи на катастрофічну тенденцію, на яку вказали в ООН і з якими погоджуються польські відомства статистики, Варшава може подбати про себе, оскільки її економіка розвивається і має шанс через кілька років зрівнятися з найбагатшими країнами світу.

У свою чергу, на думку Талаги, ситуація в Україні виглядає фатально.

"ООН розмістив її разом із Польщею в групу країн, яким найбільше загрожує депопуляція. В обох країн схожий дуже низький рівень народжуваності. Проте, між нашими країнами існує також багато відмінностей не на користь України. І наслідки депопуляції в країнах будуть абсолютно різними", - сказано в статті.

Автор нагадав, що в цьому році в Польщі знаходяться 1,2 мільйона українців, які приїхали в пошуках роботи, і значна частина з них може залишитися в країні. У найближчі роки, очевидно, українська імміграція в Польщу продовжиться, оскільки це єдиний спосіб для сімей вирішити свої економічні проблеми. А сусідня країна стала привабливим ринком праці. Якщо ж після скасування віз для ЄС імміграція ще більше посилиться за рахунок відтоку населення в інші країни об'єднання, депопуляція України стає ще більш імовірною.

На думку Талаги, українці мають багато причин тікати з рідної країни. Зростання ВВП України в 2016 році склало 2%, в цьому році очікується, що економіка виросте ще на 2,2%. Але це занадто повільний рух у напрямку відновлення країни.

"Сьогодні ВВП України становить 83 мільярди доларів, а в 2013-му році він склав 180 мільярдів. З цих цифр можна зробити висновок, у що вилилася українцям військова агресія Росії. Дохід рядового українця впав нижче рівня жителів країн Північної Африки. Масштаб занепаду настільки великий, що вимагає радикального плану рішучої міжнародної підтримки. Але нічого такого все ж не відбувається", - зазначив він.

Автор також вказав на те, що сьогодні не відомо, яке реальне населення України. Останні дані перепису датуються 2001 роком. А після анексії Криму та війни в Донбасі не виключено, що зараз у країні живе менше людей, ніж у Польщі.

"300 років тому більшість територій нинішньої України простягалися безлюдними степами. Хто знає, чи не буде так знову. Не варто бити Україну, тому що вона і так ледве жива. Не сьогодні і не завтра, але, врешті-решт, вона може стати пустельною, зі зруйнованою економікою і без сил для виживання. Її захоплення або підпорядкування Москві боляче вдарить і по Польщі, оскільки зникне певний буфер між нами і Росією. Демографічні дані ООН - це лише перший сигнал тривоги", - йдеться у статті.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...