"Україна не платитиме Ахметову і Пінчуку €10 млрд компенсації за "Криворіжсталь", - ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини відхилив вимоги в 10 мільярдів євро у справі щодо реприватизації «Криворіжсталі», чим зберіг для державного бюджету України зазначену суму.

Про це написала на своїй сторінці в Facebook перший заступник міністра юстиції України Наталія Бернацька, передають Патріоти України.

«Вітаю команду Мін'юсту, яка працювала у справі Криворіжсталі проти України. 10 млрд євро збережені для державного бюджету. Без допомоги зовнішніх юристів, силами Секретаріату уповноваженого у справах ЄСПЛ. Вкотре довели, що ви справжні професіонали!» - написала Бернацька.
У той же час на сайті Мін'юсту наголошується, що Європейський суд з прав людини опублікував рішення у справі «Індустріальний Фінансовий Консорціум «Інвестиційно-металургійний Союз» проти України», в якому компанія-заявник скаржилася на порушення своїх прав, гарантованих пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статтею 1 Першого протоколу до Конвенції (захист права власності), зокрема, через скасування винесених на її користь остаточних судових рішень щодо приватизації одного з найбільших металургійних заводів в світі - Криворізького металургійного заводу («Криворіжсталь»).
Як зазначається, компанія-заявник, яка володіла 93,02% акціонерного капіталу Криворіжсталі, вимагала 12,9 млрд дол. США (близько 10 млрд євро) матеріального збитку, в основному посилаючись на збільшення ціни Криворіжсталі, дохід, отриманий компанією протягом періоду 2005-2007 рр, і втрату дивідендів.

«По вказаній справі ЄСПЛ, взявши до уваги надані Урядом зауваження, визнав відсутність порушення прав заявника і встановив, що наявність певних процесуальних порушень під час розгляду справи в національних судах автоматично не призводить до встановлення незаконності втручання в право на власність заявника», - відзначили в Мін'юсті.

Таким чином, ЄСПЛ дійшов висновку, що компанія-заявник не довела, що вона була позбавлена можливості ефективно захищати свої майнові права під час повторного розгляду справи в національних судах, а також, що вилучення з її власності пакета акцій «Криворіжсталі» було абсолютно з порушенням законодавства України і призвело до покладення на неї надмірного тягаря.
З огляду на зазначене, ЄСПЛ у повному обсязі відхилив вимоги щодо сатисфакції, висунуті компанією-заявником, інформують в Мін'юсті.
Як відомо, в 2005 році консорціум «Інвестиційно-металургійний Союз» (ІМС) придбав 93,02% акцій ПАТ «Криворіжсталь» на приватизаційному конкурсі за 4,26 млрд грн (близько 800 млн дол). Після обрання Президентом Віктора Ющенка і обрання прем'єром Юлії Тимошенко результати конкурсу були переглянуті у зв'язку з антиконкурентними умовами приватизації. Прокуратура оскаржила результати конкурсу, українські суди скасували ці результати, і комбінат був виставлений на продаж повторно. Металургійна компанія Mittal Steel в жовтні 2005 року придбала 93,2-відсотковий пакет ПАТ «Криворіжсталь» за 24,2 млрд грн. Пізніше Mittal Steel об'єдналася з компанією Arcelor. ІМС почав процедуру оскарження рішення українських судів у Європейському суді з прав людини. У 2005 році створений Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим консорціум ІМС придбав 93% акцій Криворіжсталі на приватизаційному конкурсі за 4,2 млрд грн (близько $ 800 млн).
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...