Україна "прикрутила" газ: Експерти пояснили, що буде з тарифами

Ціна на газ для українського населення вже до кінця березня виросте від 8% до 62% (залежить від того, як уряд змінить формулу розрахунку тарифу на газ і чи буде взагалі її змінювати).

Правда, причиною стане не газова війна з Росією, а вимога МВФ. Однак, перший фактор також вплине, - передають Патріоти України з посиланням на "Реаліст".

"З поставками газу проблем на даний момент немає. Україна наростила імпорт з Європи і тепер буде намагатися домовитися з "Газпромом" або ж знову доведеться почати судовий розгляд. Але проблема все-таки є", - йдеться в матеріалі.

Відзначається, що в опалювальний сезон споживання газу в Європі зростає. І, як відомо, з ростом попиту збільшується і ціна. "За контрактом з "Газпромом" повинні були купувати газ за ціною 238,5 $/тис. куб. м. Але в результаті Україні довелося купувати газ на спотовому ринку, де ціни досягають 500 $/тис. куб. м, а за даними "Нафтогазу" - 1000 $/тис. куб. м", - сказано в публікації.

Президент Петро Порошенко вже заявив, що у "Газпрому" зажадають відшкодувати різницю.

Як повідомляв "Обозреватель", у січні голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що Україна в 2018 році планує закупити газ у Росії через пропозиції привабливої ціни.

Проте 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" про компенсацію за недопостачання російським "Газпромом" обсягів газу для транзиту. Більш того, "Газпрому" щодня нараховується пеня в розмірі $ 500 тис., поки російська компанія не виконає рішення Стокгольмського арбітражу про виплату $ 2,56 млрд Україні.

Саме після цього російський монополіст заявив про своє рішення не починати поставки блакитного палива в Україну з 1 березня і повернув отриману передоплату. При цьому "Газпром" визнав заборгованість перед "Нафтогазом" лише в розмірі 2,56 мільярда доларів.

Крім того, "Газпром" на 20% знизив тиск у газопроводах на своєму боці системи і звів до мінімуму продаж газу іншим клієнтам з метою демонстрації того, що Україна нібито є ненадійним транзитером. У зв'язку з цим "Нафтогаз" попросив українських споживачів, у яких є котли, знизити температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі, щоб зменшити потребу в газі на 8-9% і не допустити колапсу, про який мріє Росія, в умовах сильного похолодання. Дану ініціативу також підтримав президент України Петро Порошенко. Крім того, він закликав приєднатися до неї і держустанови.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...